Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Väestön kolesterolitaso nousussa

31.08.2012 12:52 INKERI HALONEN

, Kuva: Inkeri Koskela

Ravintokeskustelu on hämmentänyt osaa väestöä ja vaikuttanut ruokavalioon kolesterolitasoa nostavasti. Sydänkohtausten ennustetaan nyt lisääntyvän.

Suomalaisten veren kolesterolipitoisuus on kääntynyt nousuun viimeisen viiden vuoden aikana, selviää FINRISKI 2012 -tutkimuksesta. Tätä ennen suomalaisten kolesterolitaso laski yhtäjaksoisesti vuodesta 1982 vuoteen 2007.

Tulosten mukaan vuodesta 2007 vuoteen 2012 suomalaisten keskimääräinen veren kolesterolipitoisuus nousi miehillä 1,7 prosenttia ja naisilla 3,1 prosenttia, mikä on tilastollisesti merkitsevä muutos.

Yhden prosentin muutos väestön kolesterolitasossa lisää kansainvälisten tutkimusyhteenvetojen mukaan sepelvaltimotautikuolemia 23 prosenttia. Tämän ennusteen mukaan Suomessa sydänkohtaukset lisääntyvät miehillä noin 200–300 tapauksella ja naisilla 100–170 tapauksella lähivuosina.

Viimeaikainen ravintokeskustelu on hämmentänyt osaa väestöä ja vaikuttanut ruokavalioon kolesterolitasoa nostavasti.

– Karppauksella eli hiilihydraattien vähentämisellä voidaan laihduttaa, mutta niin voidaan myös vähentämällä muiden ruoka-aineiden syöntiä. Karppauksesta tulee sydämen kannalta hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla. Tämä on ollut erikoinen piirre juuri suomalaisessa karppauskeskustelussa, tutkimuksessa ihmetellään.

Tutkijat huomauttavat, että vähähiilihydraattisen ruokavalion kansainvälisissä tutkimuksissa on aina korostettu rasvanlaadun terveellisyyttä ja sitä, että hiilihydraatit tulee korvata terveellisillä kasviöljyillä.

– Tiedeyhteisö on varsin yksimielinen siitä, että pahanlaatuinen kolesteroli ahtauttaa verisuonia ja että kovat rasvat nostavat kolesterolia. Erityisen keskeinen vaikutus suomalaisen veren kolesterolitason nousussa lienee runsaasti voita sisältävien levitteiden, ns. ”-mariini-tuotteiden” yleistyminen ja kuluttajien tietämättömyys niiden ravitsemuksellisista vaikutuksista: useimmat sisältävät runsaasti tyydyttynyttä kovaa rasvaa, joka nostaa veren kolesterolia, kun monityydyttymättömät pehmeät rasvat sitä laskevat.

Kansallinen FINRISKI-tutkimus on toteutettu viiden vuoden välein vuodesta 1972 lähtien satunnaisotokselle Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Helsingissä ja Vantaalla, Turussa ja Loimaalla sekä viidessä Varsinais-Suomen kunnassa. (TK)

Arkisto


Elias tekemään Apteekkarilehteä
07.12.2010 09:01

07.12.2010 09:01


Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta
03.12.2010 10:07

03.12.2010 10:07


”Tupakointi on apteekin asia”
02.12.2010 12:15

02.12.2010 12:15


Karttuselle ja Juntuselle kunniamerkit
02.12.2010 09:53

02.12.2010 09:53


GSK siirtyy Magnumin jakeluun
30.11.2010 09:08

30.11.2010 09:08


Riitta Andersin Apteekkariliiton puheenjohtajaksi
26.11.2010 13:51

26.11.2010 13:51


PharmaService ja Orion yhteistyöhön annosjakelussa
26.11.2010 09:01

26.11.2010 09:01


Valvira: JulkiTerhikki osoittanut tarpeellisuutensa
25.11.2010 13:38

25.11.2010 13:38


Paras ruokavalio painonhallintaan
25.11.2010 08:43

25.11.2010 08:43


Koneellisen annosjakelun tutkimus vauhdittuu
24.11.2010 10:09

24.11.2010 10:09