Tuhdisti aamulla, kevyesti illalla
25.02.2015 13:23
Aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat todennäköisesti parantaa sokeritasapainoaan painottamalla ateriansa oikein.
Tuoreessa tutkimuksessa 18 vapaaehtoista aikuistyypin diabetesta sairastavaa aikuista söi viikon ajan joko 700 kilokaloria sisältävän aamupalan, 600 kilokalorin lounaan ja 200 kilokalorin illallisen tai vastaavan määrän ruokaa, mutta niin, että aamupalan ja illallisen energiamäärät vaihtoivat paikkaansa. Kahden viikon tauon jälkeen koehenkilöt vaihtoivat ruokavalioryhmästä toiseen.
Tulokset osoittivat aterianjälkeisen veren glukoosipitoisuuden pysyvän 20 prosenttia pienempänä ja insuliinipitoisuuden 20 prosenttia suurempana, kun koehenkilöt söivät tuhdin aamupalan ja kevyen illallisen. Myös glukoosi- ja insuliinitasapainosta kertovien C-peptidin ja GLP-1-hormonin pitoisuudet olivat tuolloin suotuisammat.
Vastaavat erot havaittiin myös lounaan jälkeen, vaikka koehenkilöiden lounas oli sama kummankin tutkimusviikon ajan.
Tutkimus on pieni ja sen tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että päivän aikana nautittujen aterioiden energiamäärät ja niiden rytmitys vaikuttavat aikuistyypin diabetesta sairastavien glukoosi- ja insuliinitasapainoon.
Haiman beetasolujen toiminta on optimaalisimmillaan aamuisin, mikä todennäköisesti selittää nyt saadut tulokset. Sama tutkijaryhmä havaitsi vastaavia suotuisia vaikutuksia myös aikaisemmassa tutkimuksessaan, jossa tutkittiin diabeteksen suhteen terveitä ylipainoisia aikuisia.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.
UUTISPALVELU DUODECIM
Arkisto
Avandian haitat taas puntarissa
|
Risikko: Potilasturvallisuus varmistettava kuljetusalan lakon aikana
|
Kelan puhelinpalvelu palvelunumeroista
|
Itsehoitolääkkeitä noin 6 000 myyntipisteessä Ruotsissa
|
Verotilit käyttöön
|
Terhikki nettiin jo keväällä?
|
Azilectin korvattavuus laajenee
|
Lääkäriliitto tukee sairaalaklovneja
|
Uusi sopimus parantaa apteekkien IT-palveluita
|
Estrogelin korvattavuus poistuu
|