Suurentunut lipoproteiini (a) -pitoisuus on itsenäinen sepelvaltimotaudin sekä sydän- j... Lue lisää »

Sydän- ja verisuonitaudit ovat olleet yleisin kuolinsyy ympäri maailmaa, mutta varakkai... Lue lisää »

Laajan tutkimuksen mukaan statiinin ja verenpainelääkkeiden yhdistelmä voi vähentää syd... Lue lisää »

Tutkimuksen mukaan vuosia kestävä beetasalpaajakuuri ei välttämättä hyödytä sydäninfark... Lue lisää »

Keuhkoahtaumatauti ja monet muut hengityssairaudet saattavat altistaa myös sydän- ja ve... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Lipoproteiini (a) – uusi merkittävä sydänriski?
28.10.2020 11:20 VIRPI EKHOLM

sydän 28.10.2020 11:20 VIRPI EKHOLM


Syöpä nousi yleisimmäksi kuolinsyyksi varakkaissa maissa
04.09.2019 08:24 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 04.09.2019 08:24 UUTISPALVELU DUODECIM


Sydäntä suojaava monipilleri osoitti tehonsa
27.08.2019 10:15 VIRPI EKHOLM

sydän 27.08.2019 10:15 VIRPI EKHOLM


Beetasalpaajien hyödyt katoavat pitkäaikaiskäytössä
08.08.2019 14:52 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 08.08.2019 14:52 UUTISPALVELU DUODECIM


Hengityssairaudet yhteydessä suurentuneisiin sydänriskeihin
29.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM

astma 29.05.2019 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM


Kehon tulehdustila yhdistää masennusta ja sydänsairauksia
01.04.2019 08:37 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 01.04.2019 08:37 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeistä muistuttava kännykkäsovellus auttaa sydänpotilaita
28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM


Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta
19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM


Omega-3-ravintolisät eivät suojaa sydäntaudeilta
18.07.2018 02:01 ERJA ELO

sydän 18.07.2018 02:01 ERJA ELO


Viisi kysymystä paljastaa sydäntautiriskit
29.11.2017 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 29.11.2017 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM