Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Onnea! Oppiva työyhteisö -palkinto Saarijärven apteekille
17.11.2017 17:30 INKERI HALONEN

Farmasian Päivät 17.11.2017 17:30 INKERI HALONEN


Siilinjärven apteekki valittiin jo toistamiseen Vuoden Opetusapteekiksi
17.11.2017 17:00 ERJA ELO

Palkitut 17.11.2017 17:00 ERJA ELO


Hengitysliitto palkitsi valtakunnallisia liikuttajia
17.11.2017 16:00 INKERI HALONEN

Palkitut 17.11.2017 16:00 INKERI HALONEN


Antibioottiresistenssi on todellinen terveysuhka myös Suomessa
17.11.2017 13:05 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 17.11.2017 13:05 ERJA ELO


Farmasian Päivät alkoivat tänään – teemana järkevä lääkehoito
17.11.2017 09:00 ERJA ELO

Farmasian Päivät 17.11.2017 09:00 ERJA ELO


Suolistobakteerit voivat suojata verenpaineen kohoamiselta
16.11.2017 10:25 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkekehitys 16.11.2017 10:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Hehku-ketju aloittaa tammikuun lopussa
15.11.2017 14:08 ERJA ELO

15.11.2017 14:08 ERJA ELO


Katariina Kalsta on valittu Farmasian oppimiskeskuksen toiminnanjohtajaksi
14.11.2017 14:35

Koulutus 14.11.2017 14:35


Matkahuollon paketit myös Laajasalon apteekista
13.11.2017 09:15 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 13.11.2017 09:15 INKERI HALONEN


Farmaseuttinen arviointi kevensi pitkäaikaista lääkekuormaa
09.11.2017 11:14 EVELIINA HAGELBERG-HÄKKINEN

Lääkitys kuntoon 09.11.2017 11:14 EVELIINA HAGELBERG-HÄKKINEN