Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Ministeri Mattila: Jakelukriisi paljasti lääkehuollon haavoittuvuuden
26.04.2018 10:58 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 26.04.2018 10:58 ERJA ELO


Apteekkari 2018 alkoi Messukeskuksessa – seuraa uutisointia verkosta ja somesta!
26.04.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Tapahtumat 26.04.2018 09:00 INKERI MERILUOTO


Lääkärikysely kertoo: Lääkäreiltä tukea apteekkirokotuksille
24.04.2018 09:30 VIRPI EKHOLM

Influenssarokotus 24.04.2018 09:30 VIRPI EKHOLM


Ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa - APTEEKKARI 2018 -tapahtuma alkaa torstaina!
23.04.2018 14:00 INKERI MERILUOTO

Tapahtumat 23.04.2018 14:00 INKERI MERILUOTO


Milloin on Suomen vuoro? Apteekkirokotusten suosio kasvaa maailmalla
23.04.2018 10:00 INKERI MERILUOTO

Influenssarokotus 23.04.2018 10:00 INKERI MERILUOTO


Fimea: Panadol Extend -valmisteen myyntilupa peruutetaan väliaikaisesti
19.04.2018 13:43 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 19.04.2018 13:43 ELINA AALTONEN


KYSin sairaala-alueelle tulossa avoapteekki marraskuussa
16.04.2018 12:27 ERJA ELO

Apteekkiluvat 16.04.2018 12:27 ERJA ELO


Lääkkeiden saanti Suomeen muiden armoilla
16.04.2018 10:40 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 16.04.2018 10:40 ERJA ELO


Vaikuta Apteekkarilehden tulevaisuuteen – vastaa lukijatutkimukseen!
13.04.2018 11:20 INKERI MERILUOTO

Lukijatutkimus 13.04.2018 11:20 INKERI MERILUOTO


Lääkäreiltä vahva tuki ammattiapteekeille
12.04.2018 13:06 VIRPI EKHOLM

Lääkärikysely 12.04.2018 13:06 VIRPI EKHOLM