Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Apteekkariliitto: Ei sairaana apteekkiin
16.03.2020 12:40 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 16.03.2020 12:40 ERKKI KOSTIAINEN


Fimea: Lääkkeitä ei pidä hamstrata
16.03.2020 08:40 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 16.03.2020 08:40 HANNA HYVÄRINEN


Lääketukut lupaavat varmistaa lääketoimitukset apteekkeihin
15.03.2020 10:13 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 15.03.2020 10:13 ERKKI KOSTIAINEN


Kipu- ja kuumelääkkeitä tulossa apteekkeihin lisää alkuviikosta
14.03.2020 11:56 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 14.03.2020 11:56 ERKKI KOSTIAINEN


Lääkkeet kotiinkuljetuksella – 120 verkkoapteekkia valmiina palvelemaan
13.03.2020 14:38 ERJA ELO

Verkkokauppa 13.03.2020 14:38 ERJA ELO


Lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä – varastot riittävät seuraavaan toimitukseen
13.03.2020 14:35

Koronavirus 13.03.2020 14:35


Norjassa apteekin työntekijällä koronatartunta
13.03.2020 08:44 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 13.03.2020 08:44 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit varautuvat koronavirusepidemian laajenemiseen
13.03.2020 08:26 ERKKI KOSTIAINEN

Koronavirus 13.03.2020 08:26 ERKKI KOSTIAINEN


LOTTA-lista kartoittaa iäkkäiden lääkehoidon riskejä
12.03.2020 09:04 TARU VANHALA, HANNA HYVÄRINEN

lääkehoidon arviointi 12.03.2020 09:04 TARU VANHALA, HANNA HYVÄRINEN


Apteekeista omalla ilmoituksella kotiin sairastamaan
12.03.2020 08:10 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 12.03.2020 08:10 HANNA HYVÄRINEN