Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Lääkitysarvioinnit halutaan vakiinnuttaa sote-palveluihin Kuopiossa
03.02.2016 09:30 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 03.02.2016 09:30 INKERI HALONEN


Kelan lääkekustannukset mukaan sote-alueiden budjettiin?
02.02.2016 14:52 INKERI HALONEN

Sote 02.02.2016 14:52 INKERI HALONEN


Apteekkariliitto jakaa apurahoja
02.02.2016 13:00 INKERI HALONEN

Apurahat 02.02.2016 13:00 INKERI HALONEN


Näin Kuopio sen teki – 700 lääkitysarviointia vuodessa
02.02.2016 12:39 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 02.02.2016 12:39 INKERI HALONEN


Nikotiinikorvikkeiden kauppamyynti on lisääntynyt rajusti
01.02.2016 13:46 ERKKI KOSTIAINEN

Tupakoinnin lopetus 01.02.2016 13:46 ERKKI KOSTIAINEN


Proviisorin lääkehoidon arvioinneista Vuoden Terveysteko
29.01.2016 18:31 INKERI HALONEN

Health Awards 29.01.2016 18:31 INKERI HALONEN


Viron apteekit vapautuvat ketjujen omistuksesta
29.01.2016 09:29 ERJA ELO

Ulkomaat 29.01.2016 09:29 ERJA ELO


Melkoinen terveysteko! Lääkehoidon arvioinnit kisaa Health Awards -finaalissa
28.01.2016 11:55 INKERI HALONEN

Palkitut 28.01.2016 11:55 INKERI HALONEN


Rationaalisen lääkehoidon ohjelma käynnistyy
28.01.2016 09:59 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 28.01.2016 09:59 INKERI HALONEN


Karhulan Omega apteekki kasvoi teollisuuden kyljessä
27.01.2016 09:55 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 27.01.2016 09:55 INKERI HALONEN