Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Kelan Kanta-palveluiden häiriö on päättynyt
18.10.2016 09:38 ERKKI KOSTIAINEN

sähköinen resepti 18.10.2016 09:38 ERKKI KOSTIAINEN


Kelan Kanta-palveluita häiritty toistuvasti
15.10.2016 18:05 ERKKI KOSTIAINEN

sähköinen resepti 15.10.2016 18:05 ERKKI KOSTIAINEN


Terveysteoista kisataan taas - vielä ehdit mukaan!
13.10.2016 14:44 INKERI HALONEN

Health Awards 13.10.2016 14:44 INKERI HALONEN


Influenssarokotus vähentää diabeetikoiden aivoverenkiertohäiriöitä
12.10.2016 09:00 UUTISPALVELU DUODECIM

Influenssarokotus 12.10.2016 09:00 UUTISPALVELU DUODECIM


Liraglutidi vähensi sydän- ja verisuoniperäisen kuoleman riskiä
10.10.2016 08:45 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 10.10.2016 08:45 VIRPI EKHOLM


Empagliflotsiini suojaa myös diabeetikon munuaisia
07.10.2016 09:57 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 07.10.2016 09:57 VIRPI EKHOLM


Apteekkarit postihommissa – kehittivät ihan uuden palvelun
05.10.2016 12:15 Erja Elo, Marcus Olli

Historia 05.10.2016 12:15 Erja Elo, Marcus Olli


Kelan valtuutetut esittävät uudeksi pääjohtajaksi Elli Aaltosta
05.10.2016 08:33

Nimitykset 05.10.2016 08:33


Vatsansuojalääke usein iäkkäällä jatkuvasti käytössä - tieto haitoista lisääntyy
04.10.2016 08:47 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 04.10.2016 08:47 VIRPI EKHOLM


Haavalangasta virkattu rukousnauha symboloi paranemista
03.10.2016 11:25 ERJA ELO

Tapahtumat 03.10.2016 11:25 ERJA ELO