Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Viagra on vapautumassa reseptiltä Isossa-Britanniassa
01.12.2017 10:12 ELINA AALTONEN

Itsehoito 01.12.2017 10:12 ELINA AALTONEN


Itsenäisten apteekkien määrä Ruotsissa vähenee – Euroapotheca ostaa Apoteksgruppenin
29.11.2017 12:20 INKERI HALONEN

Ulkomaat 29.11.2017 12:20 INKERI HALONEN


Viisi kysymystä paljastaa sydäntautiriskit
29.11.2017 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 29.11.2017 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM


Oriola ja Fimea erimielisiä tarkastuspöytäkirjan julkisuudesta
27.11.2017 11:00 INKERI HALONEN

lääketukut 27.11.2017 11:00 INKERI HALONEN


Farmasialiiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Antti Kataja
22.11.2017 14:12 ERJA ELO

Nimitykset 22.11.2017 14:12 ERJA ELO


Influenssarokotuksista jo toinen kirjallinen kysymys
22.11.2017 12:10 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 22.11.2017 12:10 INKERI HALONEN


Euroopan lääkevirasto muuttaa Amsterdamiin
21.11.2017 09:28 ERJA ELO

Lääketeollisuus 21.11.2017 09:28 ERJA ELO


Oriolan lääketoimitukset apteekkeihin lähes normalisoituneet
21.11.2017 08:00 INKERI HALONEN

lääketukut 21.11.2017 08:00 INKERI HALONEN


Lääkeyhtiö Rochen tuotteet poistuvat Oriolan jakelusta
21.11.2017 07:55 INKERI HALONEN

Lääketukut 21.11.2017 07:55 INKERI HALONEN


D-vitamiinilisät eivät ehkäise kovinkaan montaa sairautta
20.11.2017 09:44 UUTISPALVELU DUODECIM

20.11.2017 09:44 UUTISPALVELU DUODECIM