Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Lääkehaku auttaa löytämään puuttuvan lääkkeen
12.06.2020 08:07 ELINA AALTONEN

Lääkehaku 12.06.2020 08:07 ELINA AALTONEN


Brittitutkijat varoittavat makrolidien mahdollisista sikiöhaitoista
11.06.2020 11:41 VIRPI EKHOLM

Lääke 11.06.2020 11:41 VIRPI EKHOLM


Lääkeyritykset eivät ilmoita saatavuushäiriöistä ajoissa
10.06.2020 16:10 ERJA ELO

Saatavuusongelmat 10.06.2020 16:10 ERJA ELO


EMA vastaanotti remdesiviirin myyntilupahakemuksen
09.06.2020 12:30 TARU VANHALA

Koronavirus 09.06.2020 12:30 TARU VANHALA


Koronakevät veti yrittäjäpariskunnan tiukille
08.06.2020 08:36 ERJA ELO

Koronavirus 08.06.2020 08:36 ERJA ELO


Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käyttöön
04.06.2020 11:25 ERJA ELO, TARU VANHALA

Koronavirus 04.06.2020 11:25 ERJA ELO, TARU VANHALA


Apteekkariliitto: Lisää aloituspaikkoja farmaseuttikoulutukseen
03.06.2020 13:01 ERKKI KOSTIAINEN

Koulutus 03.06.2020 13:01 ERKKI KOSTIAINEN


Tavallisimpien mikrobilääkkeiden teho heikkenee hälyttävästi
03.06.2020 10:15 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 03.06.2020 10:15 ERJA ELO


Sokerit balanssiin insuliinin oikealla annostelurytmillä
02.06.2020 09:43 TERTTU TIIROLA

Lääkitys kuntoon 02.06.2020 09:43 TERTTU TIIROLA


Viron kansalaiset voivat nyt ostaa Suomesta lääkkeitä kotimaansa sähköisellä reseptillä
01.06.2020 10:38

sähköinen resepti 01.06.2020 10:38