Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Reseptilääkkeiden tilaaminen verkosta helpottuu
12.06.2017 11:03 ERJA ELO

Digitalisaatio 12.06.2017 11:03 ERJA ELO


Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa nihkeimpiä annosjakelun käyttäjiä
12.06.2017 09:30 INKERI HALONEN

Annosjakelu 12.06.2017 09:30 INKERI HALONEN


Heikki Pälve eläkkeelle – Kati Myllymäestä Lääkäriliiton uusi toiminnanjohtaja
09.06.2017 10:27 ERJA ELO

Nimitykset 09.06.2017 10:27 ERJA ELO


Huijauslaskuja taas liikenteessä
09.06.2017 10:15 INKERI HALONEN

huijaus 09.06.2017 10:15 INKERI HALONEN


Näin annosjakelua hyödynnetään - THL:n tilastot kertovat valtavista eroista maakuntien välillä
08.06.2017 09:00 INKERI HALONEN

Annosjakelu 08.06.2017 09:00 INKERI HALONEN


Lähes kaikki reseptit ovat sähköisiä – loputkin 1,3 prosenttia sähköistetään apteekeissa
07.06.2017 08:40 ERJA ELO

sähköinen resepti 07.06.2017 08:40 ERJA ELO


Puola kiristää apteekkien sääntelyä tuntuvasti
06.06.2017 11:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 06.06.2017 11:00 INKERI HALONEN


Odottavan äidin masennuslääkitys on ehkä luultua turvallisempaa
05.06.2017 10:42 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 05.06.2017 10:42 VIRPI EKHOLM


Näyttö tulehduskipulääkkeisiin liittyvästä sydäninfarktiriskistä kasvaa
02.06.2017 11:00 Uutispalvelu Duodecim

Lääkehoito 02.06.2017 11:00 Uutispalvelu Duodecim


Ilmaisuus lisäsi ehkäisypillerien käyttöä nuorilla Ruotsissa
02.06.2017 09:19 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 02.06.2017 09:19 VIRPI EKHOLM