Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomalainen ruokavalio rasvoittuu taas

04.10.2013 14:01 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Väestön ruokavalio sisältää enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraatteja kuin viisi vuotta aiemmin. Lähes 40 vuotta jatkunut rasvan käytön lasku on kääntynyt nousuun.

Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finravinto 2012 -tutkimuksesta.

Kokonaisrasvan nousu johtui ennen kaikkea kovien rasvojen käytön kasvusta, mutta myös pehmeiden rasvojen käyttö kasvoi. Rasvasta kovan osuus on työikäisillä 15 prosenttia ja ikääntyneillä 14 prosenttia energian saannista, kun suositus on 10 prosenttia.

Kovan rasvan osuus on lisääntynyt verrattuna viiden vuoden takaiseen FINRISKI 2007 -tutkimukseen. Kova rasva nostaa veren kolesterolitasoa, mikä havaitttiin FINRISKI 2012 -tutkimuksessa mitatuissa seerumin kohonneissa rasva-arvoissa.

– FINRISKI 2012 tulokset vahvistavat arviota siitä, että huolet suomalaisten kolesterolin ja verenpaineen osalta todella liittyvät kovan rasvan ja suolan saannin lisääntymiseen. Hiilihydraattien saannin väheneminen näyttää kohdistuneen runsaasti kuitua sisältäviin ruokiin kuten ruisleipään eikä sokeriin, mikä ei ole suotuisaa kokonaisravitsemuksen kannalta, painottaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Erkki Vartiainen.

Pehmeiden rasvojen saanti on lisääntynyt ja on nyt suositusten mukaista. Näitä rasvahappoja saadaan erityisesti öljyistä, pehmeistä levitteistä ja kalasta. 

D-vitamiinin saanti parantunut

Useimpia vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan ruoasta riittävästi. Ainoastaan folaatin saanti ja naisilla raudan saanti on liian vähäistä. Folaatin tärkeitä lähteitä ovat ruisleipä, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä maitovalmisteet.

D-vitamiinin saanti on lisääntynyt ja miehet saavat sitä riittävästi. Naisilla saanti alittaa hieman suositellun tason, mutta D-vitaiinivalmisteen käyttö nostaa saannin riittäväksi.

Myös kalan, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on lisääntynyt edellisestä FINRISKI-tutkimuksesta. Naiset käyttävät niitä miehiä enemmän. Naisten ruokavalio sisältää enemmän kuitua kuin miesten.

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset tulossa

Uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkistettiin eilen torstaina (3.10.). Niissä kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota ruokavalioon kokonaisuutena.

Yli sadan pohjoismaisen tutkijan yhteistyönä syntyneet suositukset sisältävät myös ravintoainekohtaiset saantisuositukset. D-vitamiinin saantisuositusta on hieman nostettu yli 2-vuotiailla ja aikuisilla sekä iäkkäillä henkilöillä. Myös seleenin päivittäistä saantisuositusta on hieman nostettu.

Rasvan osuuden vaihteluvälin ylärajaa päivittäisestä energiansaannista on nostettu ja hiilihydraattien päivittäisen saantisuosituksen vaihteluvälin alarajaa on puolestaan hieman laskettu. Rasvan ja hiilihydraattien laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kovien rasvojen osuutta edelleen korostetaan ja hiilihydraatit tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.

Pohjoismaisiin suosituksiin pohjautuvat kansalliset ravitsemussuositukset valmistellaan loppuvuoden aikana ja ne julkaistaan ensi tammikuussa.

TIINA KUOSA

Arkisto


Generation Green ei selvinnyt finaaliin
02.10.2015 11:02 ERJA ELO

Lääkejätteet 02.10.2015 11:02 ERJA ELO


FIP:ltä apua ja ohjeita pakolaiskriisiin
01.10.2015 22:51 TIINA KUOSA

Apteekki palvelee 01.10.2015 22:51 TIINA KUOSA


Läpimurto tutkimuksessa: allergiarokote markkinoille 5-10 vuodessa?
01.10.2015 09:59 ERJA ELO

allergia 01.10.2015 09:59 ERJA ELO


STM ehdottaa apteekkimaksun korottamista osana lääkesäästöjä
30.09.2015 11:40 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 30.09.2015 11:40 INKERI HALONEN


FIP käynnistyi Düsseldorfissa
29.09.2015 21:55 TIINA KUOSA

FIP 29.09.2015 21:55 TIINA KUOSA


Tupakointi mahdollisesti diabeteksen riskitekijä
29.09.2015 09:56 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 29.09.2015 09:56 UUTISPALVELU DUODECIM


Kananmunat eivät lisää sydänriskejä
29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 29.09.2015 09:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Viranomaisvalvonta kattaa myös apteekkareiden yhtiöt
28.09.2015 16:09

Muualla mediassa 28.09.2015 16:09


Kiinnostaako kehitysyhteistyö? Pharmaciens Sans Frontières aloittamassa Suomessa
28.09.2015 09:19 INKERI HALONEN

Yhteiskuntavastuu 28.09.2015 09:19 INKERI HALONEN


Kirsti Torniaisesta Vuoden Proviisori 2015
25.09.2015 11:33 INKERI HALONEN

Tunnustukset 25.09.2015 11:33 INKERI HALONEN