Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista

diabetes  painonhallinta   02.05.2019 08:57  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Jos Britannian hallituksen suunnittelemat sokerinvähentämistoimet onnistuvat, seuraavan vuosikymmenen aikana yli 150 000 brittiä säästyy diabetekselta ja lasten lihavuus vähenee yli 5 prosenttia.

Britannian hallituksen tavoitteena on yhteistyössä elintarviketeollisuuden ja ruokakauppaketjujen kanssa vähentää monien elintarvikkeiden sokeripitoisuuksia 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tähtäimessä ovat esimerkiksi sokeroidut murot ja herkut, mutta myös virvoitusjuomat, mehut ja muut sokeria paljon sisältävät elintarvikkeet. Hedelmät eivät ole listalla.

Sokeripitoisuuden vähentämisen lisäksi tavoitteena on myös pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.

Jos tavoite saavutetaan, tutkijat arvioivat lasten päivittäisen energiansaannin laskevan keskimäärin 19 kilokaloria ja aikuisten 25 kilokaloria, mikä väestötasolla vähentäisi 4–10-vuotiaiden ja aikuisten lihavuutta 5,5 prosenttia. 11–18-vuotiaiden lihavuus vähenisi maltillisemmin, noin 2 prosenttia.

Aikuisväestön laihtuminen tarkoittaisi yli 150 000 diabetestapausta vähemmän seuraavien kymmenen vuoden aikana, minkä lisäksi terveydenhuoltokuluissa säästyisi hurjat 350 miljoonaa euroa, tutkijat arvioivat.

Tutkijat huomauttavat, että heidän lukunsa perustuvat oletukselle, jonka mukaan väestön sokerinkulutus ja energiansaanti pienentyvät sokerin vähentämisen ansiosta.

On kuitenkin mahdollista, että ihmiset vain korvaavat puuttuvat kalorit jollain muulla tai alkavat syödä ja juoda sokeroituja tuotteita enemmän. Pakkauskokojen pienentäminen ei myöskään auta, jos myyntiä lisätään esimerkiksi paljousalennuksilla.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Arkisto


Turistit työllistävät hiihtokeskusapteekkia
24.02.2010 10:48

24.02.2010 10:48


Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla
24.02.2010 10:01

24.02.2010 10:01


STM valistaa Facebookissa
22.02.2010 14:40

22.02.2010 14:40


Sari Pääkkönen toimitusjohtajan sihteeriksi
19.02.2010 09:38

19.02.2010 09:38


Hiihtopummi Lapin lumoissa
19.02.2010 09:05

19.02.2010 09:05


Kelan johdossa uusi työnjako
19.02.2010 08:29

19.02.2010 08:29


Puska: apteekit merkittävä voima kansanterveystyössä
18.02.2010 15:09

18.02.2010 15:09


Viruslääkkeiden tehostettu kulutusseuranta päättyy
17.02.2010 15:39

17.02.2010 15:39


Konakion-purutabletteja ei enää kaupan
17.02.2010 15:21

17.02.2010 15:21


Sikainfluenssarokotukset jatkuvat, neuvontapuhelin sulkeutuu
17.02.2010 13:44

17.02.2010 13:44