Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista

diabetes  painonhallinta   02.05.2019 08:57  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Jos Britannian hallituksen suunnittelemat sokerinvähentämistoimet onnistuvat, seuraavan vuosikymmenen aikana yli 150 000 brittiä säästyy diabetekselta ja lasten lihavuus vähenee yli 5 prosenttia.

Britannian hallituksen tavoitteena on yhteistyössä elintarviketeollisuuden ja ruokakauppaketjujen kanssa vähentää monien elintarvikkeiden sokeripitoisuuksia 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tähtäimessä ovat esimerkiksi sokeroidut murot ja herkut, mutta myös virvoitusjuomat, mehut ja muut sokeria paljon sisältävät elintarvikkeet. Hedelmät eivät ole listalla.

Sokeripitoisuuden vähentämisen lisäksi tavoitteena on myös pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.

Jos tavoite saavutetaan, tutkijat arvioivat lasten päivittäisen energiansaannin laskevan keskimäärin 19 kilokaloria ja aikuisten 25 kilokaloria, mikä väestötasolla vähentäisi 4–10-vuotiaiden ja aikuisten lihavuutta 5,5 prosenttia. 11–18-vuotiaiden lihavuus vähenisi maltillisemmin, noin 2 prosenttia.

Aikuisväestön laihtuminen tarkoittaisi yli 150 000 diabetestapausta vähemmän seuraavien kymmenen vuoden aikana, minkä lisäksi terveydenhuoltokuluissa säästyisi hurjat 350 miljoonaa euroa, tutkijat arvioivat.

Tutkijat huomauttavat, että heidän lukunsa perustuvat oletukselle, jonka mukaan väestön sokerinkulutus ja energiansaanti pienentyvät sokerin vähentämisen ansiosta.

On kuitenkin mahdollista, että ihmiset vain korvaavat puuttuvat kalorit jollain muulla tai alkavat syödä ja juoda sokeroituja tuotteita enemmän. Pakkauskokojen pienentäminen ei myöskään auta, jos myyntiä lisätään esimerkiksi paljousalennuksilla.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Arkisto


Jukka Mönkkönen Itä-Suomen yliopiston rehtoriksi
13.06.2014 13:15

13.06.2014 13:15


Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto asetettu
12.06.2014 16:42

12.06.2014 16:42


Yli puolella keski-ikäisistä hoitoa vaativa ihosairaus
10.06.2014 11:56

10.06.2014 11:56


D-vitamiinilisät eivät helpota aikuisen astmaa
10.06.2014 09:56

D-vitamiini 10.06.2014 09:56


Lihavuus on pahin terveysuhka
06.06.2014 09:00

Elämäntavat 06.06.2014 09:00


Tehoa astman hoitoon
05.06.2014 15:30 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 05.06.2014 15:30 ERJA ELO


Oksala siirtyy EK:n johtajaksi
05.06.2014 12:39

05.06.2014 12:39


Itsehoitoasiakas tarvitsee apua
05.06.2014 09:22

05.06.2014 09:22


Allergia on hälytysmerkki
05.06.2014 08:24

allergia 05.06.2014 08:24


Ilmailu näyttää esimerkkiä
04.06.2014 13:50

04.06.2014 13:50