Riskiryhmillä petrattavaa ruokavaliossa
03.01.2014 11:57
Tutkimuksessa havaittiin, että pohjoismaisista aineksista koottu ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja.
Vain harva metabolista oireyhtymää sairastava tai sairastumisriskissä oleva syö ravitsemussuositusten mukaan, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Vain harvat metabolista oireyhtymää sairastavat tai sairastumisriskissä olevat syövät ravitsemussuositusten mukaisesti. Valtaosa saa ruokavaliostaan liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän kuitua ja pehmeää rasvaa. Moni saa myös liian vähän D-vitamiinia. Tulokset käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston johtamasta pohjoismaisesta SYSDIET-tutkimuksesta.
Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut diabeteksen ja sydäntautien riski. Riskiryhmään kuuluville olisi sairastumisen ehkäisemiseksi erityisen tärkeää syödä suositusten mukaisesti.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että pohjoismaisista aineksista koottu suositusten mukainen ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja ja pienentää näin sepelvaltimotaudin riskiä. Terveellinen pohjoismainen ruokavalio myös vähentää metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän määrää.
Tulosten perusteella Pohjoismaissa tulisikin panostaa entistä enemmän ruokavalion arviointiin ja ruokavalioneuvontaan henkilöille, joilla on metabolisen oireyhtymän piirteitä.
Tulokset julkaistiin Food & Nutrition Research –lehdessä.
INKERI HALONEN
Arkisto
Uusia vaihtoehtoja tyypin 2 diabeteksen hoitoon lapsille
|
Tutkimus: Apteekkien työntekijät toiseksi luotetuimpia Suomessa
|
Apteekit kärsivät työvoimapulasta – tilanne kärjistyy kesällä
|
Orion yhteistyöhön kotimaisen startup-yrityksen kanssa
|
Liikkuminen auttaa vaikka sen aloittaisi vasta kuusikymppisenä
|
Fimea isännöi useita lääkealan kokouksia puheenjohtajuuskaudella
|
Verkkoapteekkitoimitusten lämpötilaseuranta varmistaa lääkkeiden turvallisuuden
|
Painoa terveydelle!
|
HIV = hieman ikävä vaiva
|
Verenpaineen alentaminen vähentäisi rytmihäiriöitä
|