Riskiryhmillä petrattavaa ruokavaliossa
03.01.2014 11:57
Tutkimuksessa havaittiin, että pohjoismaisista aineksista koottu ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja.
Vain harva metabolista oireyhtymää sairastava tai sairastumisriskissä oleva syö ravitsemussuositusten mukaan, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Vain harvat metabolista oireyhtymää sairastavat tai sairastumisriskissä olevat syövät ravitsemussuositusten mukaisesti. Valtaosa saa ruokavaliostaan liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän kuitua ja pehmeää rasvaa. Moni saa myös liian vähän D-vitamiinia. Tulokset käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston johtamasta pohjoismaisesta SYSDIET-tutkimuksesta.
Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut diabeteksen ja sydäntautien riski. Riskiryhmään kuuluville olisi sairastumisen ehkäisemiseksi erityisen tärkeää syödä suositusten mukaisesti.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että pohjoismaisista aineksista koottu suositusten mukainen ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja ja pienentää näin sepelvaltimotaudin riskiä. Terveellinen pohjoismainen ruokavalio myös vähentää metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän määrää.
Tulosten perusteella Pohjoismaissa tulisikin panostaa entistä enemmän ruokavalion arviointiin ja ruokavalioneuvontaan henkilöille, joilla on metabolisen oireyhtymän piirteitä.
Tulokset julkaistiin Food & Nutrition Research –lehdessä.
INKERI HALONEN
Arkisto
Lihavuus on pahin terveysuhka
|
Tehoa astman hoitoon
|
Oksala siirtyy EK:n johtajaksi
|
Itsehoitoasiakas tarvitsee apua
|
Allergia on hälytysmerkki
|
Ilmailu näyttää esimerkkiä
|
Mitä soten jälkeen?
|
Korkeampi D-vitamiinilisä tarpeen vasta 75-vuotiaana
|
Tulvissa tuhoutuneille apteekeille kerätään apua
|
Enää korvattavuus varfariinin haastajien tiellä
|