Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista
02.05.2019 08:57 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 02.05.2019 08:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkari 2019 -seminaari alkoi
25.04.2019 09:35 ERJA ELO

tapahtumat 25.04.2019 09:35 ERJA ELO


Esperi Care kehittää lääkitysturvallisuutta apteekkien kanssa
25.04.2019 09:01 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 25.04.2019 09:01 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkien toimitusvarmuus ─ Suomi voittaa Ruotsin
25.04.2019 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkejakelu 25.04.2019 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkariliitto Nenäpäivän pääyhteistyökumppaniksi
23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO

Yhteiskuntavastuu 23.04.2019 09:25 KALLE RIIHIVAINIO


Lääkitysremontti kaatui kiireeseen
23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN

Lääkitys kuntoon 23.04.2019 08:30 SATU MUHONEN


Valmiina löylyyn – puheenjohtajan sauna lämpiää arkena ja pyhänä
18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 18.04.2019 13:50 OLLI-PEKKA TIAINEN


Suomalaiset arvostavat apteekkien lääkevaihtoa
18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekki palvelee 18.04.2019 09:55 ERKKI KOSTIAINEN


Riihimäen Aarre Apteekki sai terveyspisteen
18.04.2019 08:44 ERJA ELO

Apteekin Terveyspiste 18.04.2019 08:44 ERJA ELO


Suihkeella irti masennuksesta
16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 16.04.2019 08:00 VIRPI EKHOLM