Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Lääkeroboteille mietitään uusia tehtäviä
15.11.2019 14:42 TARU TAIPALE

Lääkitysturvallisuus 15.11.2019 14:42 TARU TAIPALE


Virolainen sähköinen resepti kelpaa Suomessa maaliskuussa
15.11.2019 12:15 ERJA ELO

Lääkemääräykset 15.11.2019 12:15 ERJA ELO


Jorviin avautuu apteekki maaliskuussa
14.11.2019 13:06 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkiluvat 14.11.2019 13:06 OLLI-PEKKA TIAINEN


Diklofenaakkia siirtyy reseptimyyntiin Ruotsissa
08.11.2019 09:00 EMMI PUUMALAINEN

itsehoito 08.11.2019 09:00 EMMI PUUMALAINEN


Markus Henriksson jatkaa Valviran johdossa
07.11.2019 14:42 OLLI-PEKKA TIAINEN

Nimitykset 07.11.2019 14:42 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekit yllättivät Nenäpäivä-tempauksella
06.11.2019 15:20 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 06.11.2019 15:20 ERJA ELO


Outi Antilasta Kelan pääjohtaja
05.11.2019 19:08 OLLI-PEKKA TIAINEN

Nimitykset 05.11.2019 19:08 OLLI-PEKKA TIAINEN


Biosimilaarien apteekkivaihto laajenee Euroopassa
01.11.2019 15:20 OLLI-PEKKA TIAINEN

Biosimilaarit 01.11.2019 15:20 OLLI-PEKKA TIAINEN


Ensimmäinen lääkitysturvallisuuden apulaisprofessori esittää alalle omaa tutkimus- ja kehittämisyksikköä
31.10.2019 16:10 EMMI PUUMALAINEN

Lääkitysturvallisuus 31.10.2019 16:10 EMMI PUUMALAINEN


Hypoglykemian hoito helpottuu
28.10.2019 12:00 EMMI PUUMALAINEN

diabetes 28.10.2019 12:00 EMMI PUUMALAINEN