Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Probioottien hyödyistä uutta tietoa

25.05.2012 09:49 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Probiootit saattavat ehkäistä tai lievittää rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia elimistössä. Niistä on apua myös allergisissa tulehduksissa, selviää tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Probioottien on aiemmin todettu tasapainottavan suoliston mikrobistoa ja toimintaa. Nyt niiden käyttö tulehduksellisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta.

FM Anna Oksaharju selvitti väitöstutkimuksessaan, miten terveysvaikutteiset bakteerit vaikuttavat syöttösoluihin ja tulehdusreaktioon.

Suoliston mikrobiston koostumuksesta on löydetty eroja terveiden ja tulehduksellisia sairauksia, kuten ateroskleroosia eli valtimonrasvoittumistautia, allergiaa ja suolistosairauksia sairastavien henkilöiden välillä.

Ateroskleroottisten valtimoiden seinämien kertymistä on puolestaan löytynyt tiettyjä bakteereja, joiden on havaittu lisäävän tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä immuunipuolustukseen kuuluvista syöttösoluista ja näin edistävän valtimonrasvoittumistaudin etenemistä.

Väitöskirjatyön mukaan kaksi maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus rhamnosus Lc705, vähensi useiden syöttösolun allergisessa reaktiossa vaikuttavien geenien aktivaatiota. Koe-eläinmallissa Lactobacillus rhamnosus GG ja Propionibacter freudenreichii ssp. shermanii JS helpottivat rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa tulehdusta.

– Näyttääkin siltä, että probiootit saattaisivat ehkäistä tai lievittää allergista tulehdusta sekä rasvaisen ruuan aiheuttamia tulehduksellisia muutoksia syöttösolujen kautta, Oksanharju sanoo.

FM Anna Oksaharjun väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tänään. (MS)

Arkisto


Viikonloppuna siirrytään talviaikaan – Lisäaikaa liikunnalle otetaan jo 19. kerran!
27.10.2017 09:55 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 27.10.2017 09:55 INKERI HALONEN


Probiooteista voi syntyä uusia laihdutus- ja masennuslääkkeitä
26.10.2017 10:50 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.10.2017 10:50 VIRPI EKHOLM


Apteekkariliitto mukaan apteekkialan henkilöstövuokraukseen
25.10.2017 12:40

Apteekkariliitto 25.10.2017 12:40


Sari Sarkomaa: Farmasian ammattilaisten tulisi saada rokotusoikeus
24.10.2017 15:00 ELINA AALTONEN

Influenssarokotus 24.10.2017 15:00 ELINA AALTONEN


Norjassa valtio alkaa ostaa apteekeilta Uusi lääkitys –palvelua
24.10.2017 09:15 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 24.10.2017 09:15 INKERI HALONEN


Digilääkäri ottaa vastaan apteekin tiloissa
23.10.2017 10:00 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 23.10.2017 10:00 ERJA ELO


Päijät-Häme: Sairaala- ja avoapteekkien yhteistyössä paljon mahdollisuuksia
20.10.2017 09:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 20.10.2017 09:00 INKERI HALONEN


Kolminapainen Kanta-Häme on apteekeille haastava yhteistyökumppani
19.10.2017 10:36 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 19.10.2017 10:36 INKERI HALONEN


Oriolan lääkkeettömien tuotteiden jakelussa yhä puutteita
18.10.2017 18:54 INKERI HALONEN

Lääketukut 18.10.2017 18:54 INKERI HALONEN


Pirkanmaa haluaa hyödyntää apteekkiverkostoa sotessa
18.10.2017 09:00

Sote ja apteekit 18.10.2017 09:00