Omenamehu riittää ripulilapsen nesteytykseen
Itsehoito 25.05.2016 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Ripuli- ja oksennustaudissa olevien lasten nesteytyksessä ei välttämättä tarvitse turvautua varsinaisiin rehydraatioliuoksiin.
Lievissä tapauksissa samaan ja parempaankin tulokseen pääsee laimennetulla omenamehulla.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta kanadalaistutkimuksesta, jossa runsaat 600 gastroenteriitin aiheuttamaa ripulitautia potevaa lasta satunnaistettiin saamaan joko laimennettua omenamehua tai apteekista saatavaa rehydraatioliuosta. Lapset olivat keskimäärin kaksivuotiaita.
Sairaalasta kotiutumisen jälkeen omenamehuryhmäläisiä kehotettiin juomaan mitä tahansa nesteitä, myös sokerijuomia, vaikka monissa suosituksissa niitä neuvotaan välttämään.
Rehydraatioliuosta saaneita kehotettiin jatkamaan valmisteen käyttöä ja välttämään sokerijuomia.
Lasten toipumista seurattiin viikon ajan, ja tuona aikana kävi ilmeiseksi, että omenamehuryhmäläisten tauti talttui paremmin.
Merkittävin ero oli siinä, että omenamehua saaneista vain alle 3 prosenttia tarvitsi suonensisäistä nesteytystä, kun rehydraatioliuosta saaneista sitä tarvitsi 9 prosenttia.
Tulokset haastavat nykykäytännön, jonka mukaan ripulitaudissa oleville lapsille annetaan aina rehydraatioliuosta ja vältetään sokeria sisältäviä juomia.
Ainakin lievissä tapauksissa, joissa lapsella ei vielä ole vakavaa nestehukkaa, tavallinen laimennettu omenamehu on hyvä ja mahdollisesti jopa parempi vaihtoehto. Se on myös edullisempaa ja maistuu paremmalta.
Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Aiheesta myös
Arkisto
Miten lääkerahat kulkevat vuonna 2019?
|
Riitta Andersinin muotokuva pääsi herraseuraan
|
Pekka Karttusesta apteekkineuvos
|
Lääkereseptin voi pian kirjoittaa myös mobiilisti
|
Ranskalaisen kapselivalmistajan ongelmista ei lisätoimia Suomessa
|
Verkossa pärjää pienikin
|
Apteekit keskivahvoja digiosaajia
|
Keuhkoahtaumataudin oma teemapäivä helppo järjestää
|
Keuhkosairauksien hoitoon mallia Porvoosta
|
Liikuttavan hyvää palvelua apteekista
|