Omega-3-ravintolisät eivät suojaa sydäntaudeilta
sydän 18.07.2018 02:01 ERJA ELO
Cochrane-katsauksen mukaan omega-3-rasvahappoja sisältävät ravintolisät eivät sittenkään vähennä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Itsehoitovalmisteina myytäviä omega-3-ravintolisiä on markkinoitu maailmalaajuisesti sillä perusteella, että ne suojaavat sydänsairauksilta esimerkiksi laskemalla verenpainetta tai kolesterolia.
Tänään (18.7.) julkaistun laajan Cochrane-katsauksen mukaan omega-3-valmisteilla on kuitenkin vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta sydänsairauksien, sydäninfarktien tai sydänperäisten kuolemien ehkäisyssä.
Katsaus kattoi 79 satunnaistettua tutkimusta, joissa oli mukana lähes 113 000 aikuista Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Australiasta ja Aasiasta.
Omega-3-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, jota saadaan kalasta ja kasviöljyistä. Pieni määrä omega-3-rasvahappoja on välttämätöntä ihmisen terveydelle.
Aiheesta myös
Arkisto
Lipoproteiini (a) – uusi merkittävä sydänriski?
|
Syöpä nousi yleisimmäksi kuolinsyyksi varakkaissa maissa
|
Sydäntä suojaava monipilleri osoitti tehonsa
|
Beetasalpaajien hyödyt katoavat pitkäaikaiskäytössä
|
Hengityssairaudet yhteydessä suurentuneisiin sydänriskeihin
|
Kehon tulehdustila yhdistää masennusta ja sydänsairauksia
|
Lääkkeistä muistuttava kännykkäsovellus auttaa sydänpotilaita
|
Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta
|
Viisi kysymystä paljastaa sydäntautiriskit
|