Omega-3-rasvahapot eivät estä muistiongelmia
04.10.2013 13:16 VILLE-MATTI MÄKINEN
Omega-3-rasvahapot tuskin vaikuttavat siihen miten todennäköisesti ihmisen muisti ja muut ajatteluun liittyvät kyvyt heikkenevät iän myötä.
Omega-3-rasvoja on runsaasti mm. kalassa ja niistä on toivottu apua moniin terveysongelmiin.
Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot eivät todennäköisesti yksistään riitä dementian ja sitä lievempien muistiongelmien estoon. Ehkäisytehoa ei ole myöskään havaittu monissa satunnaistetuissa ja laadukkaissa tutkimuksissa.
Yhdysvaltalaiset tekivät havaintonsa tutkimalla runsasta kahtatuhatta 65–80-vuotiasta naista, joille tehtiin kognitiivisia testejä vuosittain kuuden vuoden ajan. Osallistujien omega-3-rasvojen saanti mitattiin verinäytteistä tutkimuksen alussa.
Kun tutkijat yhdistivät kognitiivisten testien tulokset tietoihin osallistujien omega-3-rasvahappojen saannista, he havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen yhtä nopeasti tai hitaasti riippumatta siitä miten paljon naiset omega-3-rasvahappoja saivat.
Tulokset viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappojen saanti luultavasti vaikuta iän myötä tapahtuvaan muistin heikentymiseen. Tutkijat eivät silti suosita ketään vähentämään omega-3-rasvahappojen nauttimista, sillä niitä runsaasti sisältävät ruoat ovat monilla muilla tavoin terveellisiä. Etenkin tämä koskee kalaa ja pähkinöitä.
UUTISPALVELU DUODECIM
Arkisto
Apteekkariliitto uudisti verkkosivunsa
|
Apteekeissa kova kysyntä joditableteista
|
Jodia lääkekaappiin
|
Kuuranne WAADS:n johtoryhmään
|
Siitepölyä jo ilmassa
|
STUK: Suomessa ei tarvetta syödä joditabletteja
|
eResepti arkipäiväistyy Turussa
|
Tutkijoiden sidonnaisuudet unohdetaan meta-analyyseissa
|
Diabetes lyhentää elämää kuudella vuodella
|
Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät laskeneet Ruotsissa
|