Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 16:50  ERJA ELO INGIMAGE

,

Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Arkisto


Oireetonkin matkailija voi kantaa ripulibakteeria
12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM

antibioottiresistenssi 12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM


Keski-iän lihasmassa kertoo myöhemmistä sydänriskeistä
12.12.2019 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM

Sydän 12.12.2019 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Uusien apteekkien perustaminen etenee
11.12.2019 14:05 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 11.12.2019 14:05 INKERI MERILUOTO


Liiallinen D-vitamiini voi heikentää luustoa
11.12.2019 10:55 VIRPI EKHOLM

D-vitamiini 11.12.2019 10:55 VIRPI EKHOLM


Tieto lääkekaton täyttymisestä ajantaisaistuu
10.12.2019 16:18 OLLI-PEKKA TIAINEN

Kela 10.12.2019 16:18 OLLI-PEKKA TIAINEN


Charlotta Sandler kärkisijoilla vuoden terveysvaikuttajien listalla
10.12.2019 10:01 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 10.12.2019 10:01 ERJA ELO


Apteekit valitsevat paikkansa yhä vapaammin
05.12.2019 15:23 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 05.12.2019 15:23 OLLI-PEKKA TIAINEN


Elimistön oma kipulääke haastaa lääkekannabiksen
05.12.2019 08:16 VIRPI EKHOLM

kipulääkkeet 05.12.2019 08:16 VIRPI EKHOLM


Kunniamerkit Anders Karlssonille ja Sinikka Kesseli-Pulkkiselle
04.12.2019 16:07 OLLI-PEKKA TIAINEN

Kunniamerkit 04.12.2019 16:07 OLLI-PEKKA TIAINEN