Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 16:50  ERJA ELO INGIMAGE

,

Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Arkisto


Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin
05.02.2020 08:15 ERJA ELO

allergia 05.02.2020 08:15 ERJA ELO


Pneumokokkia vastaan voisi rokottaa nykyistä tehokkaammin
04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN

Rokotteet 04.02.2020 14:07 HANNA HYVÄRINEN


50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyövän riskiä
04.02.2020 10:09 ERJA ELO

syöpä 04.02.2020 10:09 ERJA ELO


Lääkekorvaukset suoraan apteekista jo 50 vuotta
03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN

Historia 03.02.2020 16:18 ERKKI KOSTIAINEN


Astmalääkkeiden käytöllä yhteys tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen – tulos ei vaikuta hoitokäytäntöihin
03.02.2020 13:30 ERJA ELO

astma 03.02.2020 13:30 ERJA ELO


Kanta-palvelujen suosio kasvaa voimakkaasti
31.01.2020 09:35 ERJA ELO

31.01.2020 09:35 ERJA ELO


Reseptien uusiminen työllistää lääkäreitä – voisivatko reseptit olla voimassa toistaiseksi?
31.01.2020 08:21 TARU VANHALA

Reseptien uusiminen 31.01.2020 08:21 TARU VANHALA


Uusi tutkimus kyseenalaistaa sinkkitablettien tehon flunssan hoidossa
29.01.2020 14:36 TARU VANHALA

sinkki 29.01.2020 14:36 TARU VANHALA


Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta valmistui
28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN


Kiinan koronaviruksen oirekuva alkaa selvitä – oireet muistuttavat SARS-virusta
28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Koronavirus 28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM