Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 16:50  ERJA ELO INGIMAGE

,

Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Arkisto


THL: Fluarixiä vain yli 65-vuotiaille
10.10.2012 16:19

10.10.2012 16:19


Fimea arvio dabigatraania verrattuna varfariiniin
10.10.2012 09:40

10.10.2012 09:40


FIP huolissaan maailman lääkehuollosta
06.10.2012 16:47

FIP 06.10.2012 16:47


Laittomista erektiolääkkeistä löytyi yllätys
05.10.2012 22:55

05.10.2012 22:55


D-vitamiini ei ehkäise flunssaa
04.10.2012 10:24

04.10.2012 10:24


Ministeri suitsisi antibioottien käyttöä
03.10.2012 20:38

FIP 03.10.2012 20:38


Apteekkari Eeva Teräsalmi FIP:n hallitukseen
03.10.2012 13:07

FIP 03.10.2012 13:07


Valtiolta tukea Ruotsin syrjäseutuapteekeille
01.10.2012 09:36

01.10.2012 09:36


Päivi Sillanaukeesta STM:n uusi kansliapäällikkö
27.09.2012 13:26

27.09.2012 13:26


Meneekö viesti perille?
27.09.2012 10:23

27.09.2012 10:23