Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 16:50  ERJA ELO INGIMAGE

,

Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa.

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Arkisto


Lihavuus liitoksissa satunnaisiin migreeneihin
18.09.2013 09:00

18.09.2013 09:00


Sillanaukee: Lääkkeet jatkossakin apteekista
17.09.2013 09:58

17.09.2013 09:58


Lisää tietoa tulehduskipulääkkeiden sydänriskeistä
17.09.2013 09:13

17.09.2013 09:13


Sydäntaudit tappavat eniten naisia
13.09.2013 11:44

13.09.2013 11:44


Joka neljännellä liian vähän suolistobakteereja
13.09.2013 10:21

13.09.2013 10:21


Lihavat lapset alttiita astmalle
09.09.2013 07:52

09.09.2013 07:52


Musta kärkikolmio kertoo lääkkeen lisäseurannasta
05.09.2013 14:24

05.09.2013 14:24


Ruokavaliolla on yhteys masennusriskiin
05.09.2013 09:48

05.09.2013 09:48


Paha nikotiiniriippuvuus ennustaa lisäkiloja lopettamisen jälkeen
05.09.2013 09:19

05.09.2013 09:19


Irlannissa ja Portugalissa influenssapiikin saa apteekissa
04.09.2013 14:10

04.09.2013 14:10