Makkaraa vain maltillisesti
22.01.2014 10:45 ISTOCKPHOTO
Paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihavalmisteita syövät saattavat ruokavalionsa takia altistua monille sairauksille ja myös menehtyä niihin.
Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei ole samanlainen riskitekijä, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus.
Tulos perustuu aikaisempien tutkimusten yhteisanalyysiin ja vahvistaa jo kertynyttä tutkimusnäyttöä prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyydestä. Makkaran ja vastaavien lihatuotteiden haitat selittyvät pitkälti niiden suurella suola- ja nitraattipitoisuudella.
Analyysissa yhdistettiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella paljon prosessoitua punaista lihaa syövät menehtyvät aikaisemmin kuin hyvin vähän lihatuotteita syövät.
Runsas lihansyönti yleensäkin liittyi suurempaan kuolleisuuteen, mutta tuloksista on vaikea erottaa muiden elintapojen vaikutuksia. On todennäköistä, että paljon lihaa syövien elintavat ovat muiltakin osin erilaiset kuin kasvispainotteisesti ruokailevien.
Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
UP DUODECIM
Arkisto
Korkea verensokeri yhteydessä heikkoihin lihaksiin
|
Lääkäriliitto: Lääkkeet eivät kuulu ruokakauppaan
|
Risto Kanerva ja Eija Kari varapuheenjohtajiksi
|
Marja Ritala Apteekkariliiton puheenjohtajaksi
|
Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
|
Parasetamoli tehoton alaselkäkipujen hoidossa
|
Apteekeilla usein vaikeuksia saada lääkkeitä – potilailla harvoin
|
Taulumäen apteekille palkinto osaamisen kehittämisestä
|
Albert Wuokon palkinto Heikki Käsnäselle
|
Hämeenlinnan Tiiriön apteekki on Vuoden opetusapteekki
|