Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Turakka ehdottaa Lääkealan keskusta Kuopioon
|
Neljä lääkettä sai erityiskorvauksen
|
Kolesterolilääke Inegyn Kela-korvaus poistuu
|
Pfizer haki Viagraa itsehoitolääkkeeksi
|
Orion aloittaa yt-neuvottelut
|
Ongelma ei kelpaa sairauspäivärahan perusteeksi
|
Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunnassa laadukasta opetusta
|
Helsingin Itäväylän apteekista Vuoden opetusapteekki
|
Samuli Hirsjärvi sai Albert Wuokon palkinnon
|
Jussi Huttunen ei pidä lääkehallinnon alueellistamista järkevänä
|