Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Tamiflu ja Relenza tehoavat sikainfluessaan
|
Sähköinen resepti siirtyy syksyyn
|
Lääkkeiden saatavuusongelmat viitehinnan suurin riesa
|
Hinnanlaskuista jo 70 miljoonan lovi liikevaihtoon
|
Lähes joka kolmas vaihtokelpoinen lääke halpeni
|
Hyssälä lupasi turvata pienten apteekkien toiminnnan
|
Lakesin startti siirtymässä marraskuuhun
|
Ruotsi vetää isot särkylääkepakkaukset itsehoidosta
|
Valproaatti voi heikentää syntyvän lapsen älykkyyttä
|
Statiinit pienentävät aivohalvauksen riskiä
|