Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
WHO: Pandemian uhka nyt huomattava
|
Sikainfluenssa lisätään yleisvaarallisiin tartuntatauteihin
|
Apteekkarilehdelle kehuja apteekkareilta
|
Edessä on hurja korttirumba
|
Laiva-apteekit juuttuivat byrokratiaan
|
Influenssalääkkeiden toimittamista apteekeista rajoitetaan
|
Lääkäreitä kehotetaan harkintaan viruslääkeresepteissä
|
WHO: Pandemia voidaan vielä torjua
|
Kaypä hoito: Statiineja myös iäkkäille
|
Rinnakkaislääkkeet kasvattivat markkinaosuuttaan
|