Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
EMA: Fibraatit edelleen käyttökelpoisia
|
GlucaGen lääkepakkaus tarkistettava
|
Liitto: Osteoporoosilääkkeet erityiskorvattaviksi
|
Kalaöljykapselit tehottomia synnytysmasennuksen estossa
|
Lääkeostoja ei saa kytkeä kaupan bonusjärjestelmiin
|
Lihavuus heikentää valtimosuonten toimintaa
|
Ministeri Rehula lämmittelee terveysrahaston kokeilua
|
Suomi sittenkin mukana Pangeassa
|
EMA uudistaa eturistiriitasääntöjään
|
Vaihto-opiskelija tuo vaihtelua
|