Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia
16.01.2014 09:27 ISTOCKPHOTO
Jo muutama viipale täysjyväleipää pienentää riskiä 10 prosentilla.
Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.
Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 % jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.
Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
UP DUODECIM
Arkisto
Aftonbladet suomii Ruotsin apteekkiuudistusta
|
Ruotsi aikoo rajoittaa parasetamolin myyntiä
|
Imettäminen turvallista epilepsialääkityksen aikana
|
Talouselämä: Apteekkikosmetiikan myynti kasvussa
|
Vaihtokelpoisten luettelo taas vahvistettu
|
Lääkärilehti: Osaan borreliapikatesteistä ei voi luottaa
|
Norjassa ja Ruotsissa huolta lääkkeiden saatavuudesta
|
Historiaa savolaisittain
|
EU-reseptin käyttö vähäistä
|
Enemmän jodia suomalaisille
|