Kovat rasvat paljastuivat syntipukiksi
23.11.2012 12:04 ISTOCKPHOTO
Suomalaisten nousuun kääntyneen kolesterolitason syyksi on paljastunut tyydyttyneiden rasvojen lisääntynyt syönti.
Tuoreen FINRAVINTO-tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia suomalaisista käyttää nyt leivän päällä voita, kun vastaava osuus vuonna 2007 oli kolme prosenttia. Voi-kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut 20 prosentista 37 prosenttiin. Voin käyttö ruuanvalmistuksessa kotona on lisääntynyt 11 prosentista 15 prosenttiin ja voi-kasviöljyseosten 12 prosentista 15 prosenttiin.
THL raportoi aiemmin syksyllä, kuinka suomalaisten veren kolesterolipitoisuus laski vuodesta 1982 aina vuoteen 2007, mutta kääntyi nousuun viimeisen viiden vuoden aikana.
Suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää myös pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun. Tämä on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että suomalaisten diastolisen verenpaineen, alapaineen, keskiarvo on myös noussut.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on jo käsitellyt tuoreen tutkimuksen tuloksia.
– Neuvottelukunta on huolestunut lisääntyneen tyydyttyneen rasvan, kolesterolin ja suolan saannin vaikutuksista suomalaisten terveyteen, kommentoi neuvottelukunnan puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. (TK)
Arkisto
Hoitoon sitouttamisessa tarvitaan apteekkeja
|
Kehitysvammaisen ilo ja vireys palasivat
|
Ilmansaasteisiin kuolee 800 000 eurooppalaista joka vuosi
|
Terveystalo kiinnostui apteekin palveluista
|
Pitkäaikainen hormonihoito saattaa lisätä Alzheimerin taudin riskiä
|
Terveydeksi!-lehden vahva suosio säilyy
|
Annospussi hukassa? Lisää virheitä, kiitos!
|
Antibioottien korvaajaa kehitetään, "jokin etenee varmasti lääkkeeksi"
|
Fimean apteekeilta perimät maksut säilymässä ennallaan
|
Valinnanvapaus tänään: hoito yksityisellä, lasku julkiselle
|