Kovat rasvat paljastuivat syntipukiksi
23.11.2012 12:04 ISTOCKPHOTO
Suomalaisten nousuun kääntyneen kolesterolitason syyksi on paljastunut tyydyttyneiden rasvojen lisääntynyt syönti.
Tuoreen FINRAVINTO-tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia suomalaisista käyttää nyt leivän päällä voita, kun vastaava osuus vuonna 2007 oli kolme prosenttia. Voi-kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut 20 prosentista 37 prosenttiin. Voin käyttö ruuanvalmistuksessa kotona on lisääntynyt 11 prosentista 15 prosenttiin ja voi-kasviöljyseosten 12 prosentista 15 prosenttiin.
THL raportoi aiemmin syksyllä, kuinka suomalaisten veren kolesterolipitoisuus laski vuodesta 1982 aina vuoteen 2007, mutta kääntyi nousuun viimeisen viiden vuoden aikana.
Suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää myös pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun. Tämä on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että suomalaisten diastolisen verenpaineen, alapaineen, keskiarvo on myös noussut.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on jo käsitellyt tuoreen tutkimuksen tuloksia.
– Neuvottelukunta on huolestunut lisääntyneen tyydyttyneen rasvan, kolesterolin ja suolan saannin vaikutuksista suomalaisten terveyteen, kommentoi neuvottelukunnan puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. (TK)
Arkisto
Etulinjassa - näin koronaepidemian alku koettiin apteekeissa
|
Suomalaiset kehittäisivät apteekkeja osana terveydenhuoltoa
|
Elinsiirtolääkkeistä apua COVID-19-tautiin?
|
Rutiinitarkastuksessa karsiutui kaksi lääkettä
|
Koronaviruksen hiljentämässä apteekissa opiskellaan ahkerasti
|
Apteekkariliiton jäsenapteekit mukaan Helsinki-avun yhteistyöhön
|
Väärä tieto leviää kuin virus itse
|
Koronaepidemia hiljensi myös osan apteekeista
|
Ensin tultiin joukolla apteekkiin, sitten ryhdyttiin tilaamaan lääkkeet kotiin
|
Apteekkihenkilöstö koronavirustestauksen piiriin
|