Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Kotihoidon asiakkaat syövät liian vähän

17.02.2011 16:32 IIRO KOSKELAINEN

, Kuva: Iiro Koskelainen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kolmannes kotihoidon asiakkaista syö puolet tai jopa vähemmän suositellusta ravintotarpeesta. Vakava vajaaravitsemuksen riski uhkaa joka neljättä ja joka kymmenes on vakavasti vajaaravittu.

– Tulokset ovat pitkälti linjassa aikaisemmin tehtyjen vastaavien tutkimusten kanssa, mutta ravitsemushoidon tärkeys ja syödyn ruuan määrän vaikutus hyvän ravitsemuksen kannalta nousi esiin, analysoi Elintarviketieteiden tohtori, tutkija Merja Suominen Ravitsemuskuntoutuksesta.

Lisäksi ilmeni, että täydennysravintovalmisteita hyödynnettiin vain viidellä prosentilla kotihoidon asiakkaista, vaikka täydennysravintovalmisteiden tiedetään parantavan ikäihmisten ravinnonsaantia.
 
– Apteekit ovat avainasemassa vajaaravitsemuksen tunnistamisessa sekä hyvän ravitsemustilan tärkeyden viestittämisessä, toteaa johtava ravitsemussuunnittelija Ulla Siljanmäki-Ojansuu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Apteekit myyvät myös täydennysravintovalmisteita, jotka ovat tärkeä apukeino hyvään ravitsemukseen pyrkimisessä.

– Täydennysravintotetra on esimerkiksi oiva tuliainen, kun menee tervehtimään mummoa hoitokotiin, Siljanmäki-Ojansuu vinkkaa.

Hän kehottaa apteekkeja hyödyntämään asemaansa asiantuntijana auttamalla oikaisemaan yleisiä harhaluuloja vajaaravitsemuksesta.

– Nykyään laihduttamisen tärkeydestä puhutaan niin paljon, että se on iskostunut kaikkien mieleen, eikä uskalleta nostaa ruuan energiamääriä. Suositusten mukainen vanhusten painoindeksi (BMI) on 24–29, eli korkeampi kuin nuorilla ja aikuisilla.

Vajaaravittu ei saa ravinnosta tarpeeksi energiaa, proteiineja tai ravintoaineita. Hyvän ravitsemustilan varmistaminen vaatii syödyn ruuan määrän säännöllistä seuraamista ja eri terveydenhuollon alojen yhteistyötä, Siljanmäki-Ojansuu summaa.
    
NutriAction 2011 -tutkimus selvitti 630 kotihoidon asiakkaan ravitsemustilaa yhteensä kuudessa kunnassa. Tutkittavien keski-ikä oli 80,3 vuotta ja 70 prosenttia heistä oli naisia. Tutkimuksen teki Elintarviketieteen tohtori Merja Suominen  täydennysvalmisteita markkinoivan Nutricia Medical Oy:n toimeksiannosta. (MS)

Arkisto


eResepti viivästyy taas
25.02.2010 10:35

25.02.2010 10:35


Toimitusjohtaja tuli taloon
25.02.2010 08:35

25.02.2010 08:35


Annosjakelupotilaiden omavastuuosuus halutaan poistaa
25.02.2010 08:32

25.02.2010 08:32


Tämä työyhteisö toimii!
25.02.2010 08:17

25.02.2010 08:17


Viro siirtyi eReseptiin
25.02.2010 08:05

25.02.2010 08:05


Reseptilääkkeiden hinnanlasku jatkuu
24.02.2010 14:22

24.02.2010 14:22


Turistit työllistävät hiihtokeskusapteekkia
24.02.2010 10:48

24.02.2010 10:48


Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla
24.02.2010 10:01

24.02.2010 10:01


STM valistaa Facebookissa
22.02.2010 14:40

22.02.2010 14:40


Sari Pääkkönen toimitusjohtajan sihteeriksi
19.02.2010 09:38

19.02.2010 09:38