Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempään riskiin saada sydäninfarkti tai sairastua joihinkin syöpiin.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin vaikutus johtuu niiden sisältämistä ravintokuiduista.
Tutkijat hyödynsivät runsaan 55 000 tanskalaisen ruokavalio- ja terveystietoja viidentoista vuoden ajalta, ja niiden perusteella päivittäinen täysjyväviljojen käyttö liittyi sitä pienempään diabetesriskiin mitä enemmän niitä söi.
Riski pieneni 7–11 prosenttia jokaista päivittäistä 16 gramman täysjyvävilja-annosta kohden. Tämä vastaa noin puolikasta ruisleipäviipaletta.
Yksittäisistä ruokatuotteista esiin nousivat täysjyväleivät ja varsinkin täysjyväruisleipä sekä kaurapuuro ja mysli. Nämä yhteydet havaittiin sekä miehillä että naisilla.
Muutama vuosi sitten sama tutkijaryhmä havaitsi ruisleipää, kaurapuuroa ja muutenkin paljon kuituja sisältäviä ruokia nauttivien välttyvän ruokavalionsa ansiosta sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin.
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempää riskiin sairastua joihinkin syöpiin.
Osallistu keskusteluun
Aiheesta myös
Arkisto
Terveydeksi!-lehti Magnum Medical Finlandin jakeluun
|
Komissio julkisti lääkelakipakettinsa
|
Apteekkijärjestelmän uudistava lakiesitys valmistui Ruotsissa
|
Riihimäelle perustetaan uusi apteekki
|
Lääkelaitos: Kuntaliitokset eivät muuta apteekkien sijaintialueita
|
Apteekkariliitto, Yliopiston Apteekki ja Oriola-KD sormussponsoreiksi
|
Helena Rantaselle ja Juha Anttiselle Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkit
|
Lääkelaitos ei esitä muutoksia itsehoitolääkkeiden apteekkineuvontaan
|
Psykoosilääkkeisiin varoitus dementiaa sairastavien kuolleisuusriskistä
|
Mika Vidgrén jatkaa Apteekkariliiton puheenjohtajana
|