Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempään riskiin saada sydäninfarkti tai sairastua joihinkin syöpiin.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin vaikutus johtuu niiden sisältämistä ravintokuiduista.
Tutkijat hyödynsivät runsaan 55 000 tanskalaisen ruokavalio- ja terveystietoja viidentoista vuoden ajalta, ja niiden perusteella päivittäinen täysjyväviljojen käyttö liittyi sitä pienempään diabetesriskiin mitä enemmän niitä söi.
Riski pieneni 7–11 prosenttia jokaista päivittäistä 16 gramman täysjyvävilja-annosta kohden. Tämä vastaa noin puolikasta ruisleipäviipaletta.
Yksittäisistä ruokatuotteista esiin nousivat täysjyväleivät ja varsinkin täysjyväruisleipä sekä kaurapuuro ja mysli. Nämä yhteydet havaittiin sekä miehillä että naisilla.
Muutama vuosi sitten sama tutkijaryhmä havaitsi ruisleipää, kaurapuuroa ja muutenkin paljon kuituja sisältäviä ruokia nauttivien välttyvän ruokavalionsa ansiosta sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin.
Kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempää riskiin sairastua joihinkin syöpiin.
Osallistu keskusteluun
Aiheesta myös
Arkisto
Sikainfluenssaan kuoli arvioitua enemmän
|
Reseptien voimassaolo pitenee
|
Lääkemyynti lisääntyi viime vuonna
|
Pneumokokkirokote vähentää lasten toistuvia antibioottikuureja
|
Lääkkeiden suola saattaa lisätä sydänriskejä
|
Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan
|
Työryhmä virittää lääkehuoltoa sote-uudistukseen
|
Ritala ja Kanerva jatkavat varapuheenjohtajina
|
Apteekkariliitto palkitsi ansioituneita
|
Apteekkarit mukaan talkoisiin
|