Karpalomehu ehkäisee virtsatieinfektion uusiutumista
Itsehoito 03.06.2016 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE
Virtsatieinfektioista kärsivät naiset voivat ehkäistä uusia infektioita juomalla säännöllisesti karpalomehua, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.
Karpalomehun suotuisat vaikutukset on havaittu aiemminkin, mutta ne on myös kyseenalaistettu joissain tutkimuksissa.
Nyt julkaistut havainnot perustuvat laadukkaaseen ja tiettävästi suurimpaan tästä aiheesta tehtyyn tutkimukseen.
Tutkimuksessa 370 hiljattain virtsatieinfektion sairastanutta naista satunnaistettiin 24 viikoksi joko karpalomehuryhmään tai verrokkiryhmään. Naiset olivat keskimäärin 40-vuotiaita.
Karpalomehua päivittäin juoneilla naisilla oli seurannan aikana 40 prosenttia vähemmän virtsatieinfektioita kuin verrokkinaisilla.
Myös virtsatieinfektiot, joissa esiintyi pyuriaa eli valkuaisvirtsaisuutta, olivat heillä noin 40 prosenttia harvinaisempia.
Joka toisen naisen vaiva ainakin kerran elämässä
Virtsatieinfektiot ovat yleisiä sairauksia erityisesti naisilla ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana.
Tulehdusten riski lisääntyy selvästi vaihdevuosien jälkeen.
Karpalon uskotaan vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.
Antibiootit ovat virtsatieinfektion yleisin hoito, mutta niiden liiallista käyttöä pitäisi välttää vastustuskykyisten bakteerikantojen ehkäisemiseksi.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Aiheesta myös
Arkisto
Yksi tarina: Vuosi apteekkarina ja kolme murtoa
|
Vesa Kujala osaa katsoa apteekkialaa ulkopuolisen silmin
|
Punkkitestien tarve kyseenalainen – tässä syy
|
Parempaa lääkehoitoa 75 vuotta täyttäneille
|
Itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä useissa Euroopan maissa
|
Mäntylä ja Rehula aloittavat terveys- ja lääkeasioista päättävinä ministereinä
|
Uusi hallitus satsaa lääkehoitojen onnistumiseen
|
Pharmadatan toimitusjohtaja vaihtuu
|
Apteekkari Parkkamäki Diabetesliiton hallitukseen
|
Stumppaus voi nostaa sokereita
|