Äidin anemia raskauden aikana saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella olla autismin, ... Lue lisää »

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän... Lue lisää »

Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat pärjäsivät testeissä muit... Lue lisää »

Aamupalaa mainostetaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta painonhallinnassa se ei näy... Lue lisää »

Keittiön riesa auttaa aineenvaihdunnan evoluution ja sokerinsietokyvyn selvittämisessä. Lue lisää »

Kananmunat eivät lisää sydänriskejä

Ravitsemus   29.09.2015 09:47  UUTISPALVELU DUODECIM INGIMAGE

INGIMAGE, INGIMAGE

Kananmunien syöminen ei todennäköisesti suurenna sydänkohtausten eikä aivohalvausten vaaraa, mutta suurkuluttajamiehille se saattaa aiheuttaa joitain ongelmia.

Kaiken kaikkiaan kananmunat näyttäisivät olevan valtaosalle vaaratonta ravintoa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta, jossa 38 000 miestä ja 33 000 naista seurattiin kolmentoista vuoden ajan. Tuona aikana osallistujilla todettiin 3 300 sydänkohtausta, 2 400 aivohalvausta ja 1 600 sydämen vajaatoimintoa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista osallistujien ruokavaliotietoihin, kananmunien syöminen ei liittynyt sydänkohtausten tai aivoinfarktien vaaraan miehillä eikä naisilla.

Miehillä päivittäinen kananmunien syönti liittyi hieman suurentuneeseen vaaraan sairastua sydämen vajaatoimintoon. Tämä havaittiin vain miehillä, jotka söivät yhden tai useamman kananmunan joka päivä. Naisten vajaatoimintariskiin kananmunat eivät vaikuttaneet.

Kananmunia pidettiin ennen haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon valossa ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Joissain tutkimuksissa runsas kanamunien syöminen on tosin yhdistetty suurentuneeseen diabetesriskiin ja diabetesta sairastavilla myös sydänoireisiin. Tässä tutkimuksessa kananmunat eivät kuitenkaan vaikuttaneet myöskään diabeetikoiden sairastumisiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Arkisto


Anemia raskauden alkupuolella lisää tarkkaavaisuushäiriön riskiä
22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 22.10.2019 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan
14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 14.08.2019 08:18 UUTISPALVELU DUODECIM


Kolmikymppisen ruokavalio voi näkyä muistissa viisikymppisenä
15.05.2019 10:30 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 15.05.2019 10:30 UUTISPALVELU DUODECIM


Aamiainen ei auta laihduttamaan – saattaa jopa lihottaa
07.02.2019 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 07.02.2019 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Banaanikärpänen ratkoo lihavuuden syitä
03.01.2019 13:52 OLLI-PEKKA TIAINEN

Ravitsemus 03.01.2019 13:52 OLLI-PEKKA TIAINEN


Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM


Kenelle kollageenia?
29.05.2018 10:29 ERJA ELO

Ravitsemus 29.05.2018 10:29 ERJA ELO


Ravintovalmiste voi hidastaa Alzheimeria – jos potilaalla on siihen varaa
23.02.2018 08:50 VIRPI EKHOLM

Ravitsemus 23.02.2018 08:50 VIRPI EKHOLM


Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä iäkkäiden haurastumista
25.01.2018 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 25.01.2018 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM


Omega-3-rasvahapot voivat vähentää kohtalokkaita sydänkohtauksia
03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM