Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Tehostettu hoito voi pysäyttää aikuistyypin diabeteksen
29.03.2017 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 29.03.2017 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM


EMA suosittelee useiden lääkevalmisteiden myyntikieltoa EU:ssa
28.03.2017 12:30 ELINA AALTONEN

Lääketurvallisuus 28.03.2017 12:30 ELINA AALTONEN


EMA haluaa vauhdittaa biosimilaarien kehittämistä
28.03.2017 10:00

Lääkekehitys 28.03.2017 10:00


Terveysasema suljettiin, apteekki avasi Terveyspisteen ja etälääkäripalvelun
27.03.2017 09:20

Apteekki palvelee 27.03.2017 09:20


Apteekkina esiintyvä puhelinmyyntifirma joutuu markkinaoikeuteen
24.03.2017 16:07 INKERI HALONEN

valeapteekki 24.03.2017 16:07 INKERI HALONEN


Kardiologian professori: Tulehduskipulääkkeitä pitäisi myydä vain apteekissa
23.03.2017 11:38 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 23.03.2017 11:38 ELINA AALTONEN


Joka viides jäi ilman lääkekorvauksia alkuomavastuun vuoksi
23.03.2017 10:03 ERJA ELO

Lääkekorvaukset 23.03.2017 10:03 ERJA ELO


Uusi perhevapaakorvaus haettavaksi toukokuussa
22.03.2017 10:11 ERJA ELO

22.03.2017 10:11 ERJA ELO


Kuntavaalit lähestyvät – ehdolla myös apteekin ammattilaisia
22.03.2017 09:00

22.03.2017 09:00


Apteekkitarkastusten maksuihin ehdotetaan tuntuvia korotuksia
21.03.2017 09:00

Apteekkijärjestelmä 21.03.2017 09:00