Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Apta ja PAM saavuttivat neuvottelutuloksen
06.03.2018 12:47 INKERI HALONEN

työmarkkinat 06.03.2018 12:47 INKERI HALONEN


Säästötoimet purivat - lääkekorvausmenot laskivat
06.03.2018 12:03

Lääkekorvaukset 06.03.2018 12:03


Tutkimus: Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkeihin
06.03.2018 09:09

Apteekki palvelee 06.03.2018 09:09


Panadol Extend 665 mg poistuu Suomen markkinoilta
05.03.2018 09:00 ELINA AALTONEN

Lääketurvallisuus 05.03.2018 09:00 ELINA AALTONEN


Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala: Sairaaloiden yhteyteen tarvitaan apteekkeja – myös Jorviin
02.03.2018 15:36 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 02.03.2018 15:36 ERKKI KOSTIAINEN


Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Virheellisiä lääkemääräyksiä löytynyt kaksi
02.03.2018 14:44 INKERI HALONEN

Potilasturvallisuus 02.03.2018 14:44 INKERI HALONEN


Apteekkien toteuttamat lääkevaihdot säästäneet jo yli miljardi euroa
02.03.2018 10:55 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketalous 02.03.2018 10:55 ERKKI KOSTIAINEN


Kohonnut verenpaine ja diabetes kulkevat usein käsi kädessä
02.03.2018 10:15 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 02.03.2018 10:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Päijät-Hämeessä kirjoitetuissa resepteissä voi olla vakavia virheitä
01.03.2018 10:12 INKERI HALONEN

Potilasturvallisuus 01.03.2018 10:12 INKERI HALONEN