Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Hapan ruoka liittyy diabeteksen vaaraan

28.11.2013 09:34 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta. Happamuuden arvellaan heikentävän insuliinin toimintaa.

Ruokavaliolla on suuri merkitys aikuistyypin diabeteksen kehittymisessä, mutta ranskalaistutkijoiden mukaan yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää saattaakin olla ruokavalion happamuus (acid load).

Happamia ruokia paljon syövät voivat heidän tutkimuksensa mukaan sairastua diabetekseen muita todennäköisemmin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat yli 60 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Neljätoistavuotisen seurannan aikana naisista 1 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tutkijat laskivat naisten ruokavalioiden happamuuden yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja jakoivat naiset sen perusteella neljään ryhmään. Kun ryhmiä verrattiin toisiinsa, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen havaittiin 56 prosenttia suuremmaksi naisilla, joiden ruokavalio oli happaminta. Vertailukohtana olivat naiset, joiden ruoassa oli vähiten happoja. Yhteys oli voimakas etenkin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimus ei paljasta miksi hapan ruokavalio lisäisi diabetesriskiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. heikentää insuliinin toimintaa ja edesauttaa aineenvaihdunnallisten ongelmien syntyä.

Länsimainen, lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin perustuva ruokavalio on usein hapanta, kun taas hedelmät ja vihannekset vähentävät happojen muodostumista kehossa.

Tässä tutkimuksessa yhteys ei kuitenkaan selittynyt yksittäisillä ruoka-aineilla tai diabeteksen tunnetuilla riskitekijöillä, mikä viittaa juuri ruokavalion happamuuden vaikutukseen, tutkijat uskovat. Yhteys voisi selittää myös sen, miksi lihaa paljon syövät ovat tutkimusten mukaan muita alttiimpia diabetekselle ja miksi hedelmät pienentävät riskiä.

Ranskalaisten havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta se pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ruokavalion happamuutta voi oikeasti pitää diabeteksen riskitekijänä.

Jos yhteys varmistuu ja happamat ruoat todella suurentavat diabetesriskiä, aikuistyypin diabetesta voisi ehkäistä noudattamalla ruokavaliota, joka vähentää happojen muodostumista kehossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Arkisto


Yksi tarina: Vuosi apteekkarina ja kolme murtoa
03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN

Rikollisuus 03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN


Vesa Kujala osaa katsoa apteekkialaa ulkopuolisen silmin
02.06.2015 12:54 ERJA ELO

Apteekkariliitto 02.06.2015 12:54 ERJA ELO


Punkkitestien tarve kyseenalainen – tässä syy
02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA

punkit 02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA


Parempaa lääkehoitoa 75 vuotta täyttäneille
02.06.2015 07:21 ERJA ELO

Lääkehoito 02.06.2015 07:21 ERJA ELO


Itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä useissa Euroopan maissa
29.05.2015 09:07 ERJA ELO

Itsehoito 29.05.2015 09:07 ERJA ELO


Mäntylä ja Rehula aloittavat terveys- ja lääkeasioista päättävinä ministereinä
28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN

Uusi hallitus 28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN


Uusi hallitus satsaa lääkehoitojen onnistumiseen
28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN


Pharmadatan toimitusjohtaja vaihtuu
27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA

Apteekkariliitto 27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA


Apteekkari Parkkamäki Diabetesliiton hallitukseen
26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN

Nimitykset 26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN


Stumppaus voi nostaa sokereita
26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM