Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Glykeeminen indeksi ei aiheuta diabetesta

10.04.2012 10:02 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Ruokavalion glykeemisellä indeksillä ei ole yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 13.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokien glykeemisen indeksin (GI) tarkastelu on tullut tutuksi julkisuuden ravitsemuskeskusteluista. GI kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua.

On esitetty, että ne ravinnon hiilihydraatit, jotka suurentavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Väitöstyössään TtM Minna Similä tutki, onko ruokavalion glykeemisellä indeksillä, glykeemisellä kuormalla ja hiilihydraattien saannilla yhteyttä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Aineistona oli lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimus, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä. Kahdentoista vuoden seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.

Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin 11 henkilölle tehdyssä ateriakokeessa. Mittaustulokset vaihtelivat paljon sekä saman henkilön eri mittauksissa että henkilöiden välillä. Ruokavalion keskimääräisellä glykeemisellä indeksillä tai glykeemisellä kuormalla ei ollut yhteyttä diabetesriskiin.

Sen sijaan sairastumisriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia.

”Näiden tulosten perusteella glykeemisen indeksin huomioimisella ei voida ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Edelleen selvin keino sairastumisen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen”, Similä summaa.

Väitöskirjaan ->

Arkisto


D-vitamiinin vajeen korjaaminen vähentää COPD-oireita
17.02.2015 09:48

D-vitamiini 17.02.2015 09:48


Hydroksitsiinin käytölle uusia rajoituksia
17.02.2015 09:40

17.02.2015 09:40


Rasagiliini vaihtokelpoisten listalle
13.02.2015 13:03

Lääkevaihto 13.02.2015 13:03


Harvinaisille lääkkeille ennätysmäärä myyntilupia
13.02.2015 08:44

harvinaislääkkeet 13.02.2015 08:44


Oulussa alkaa farmaseuttien muuntokoulutus
12.02.2015 10:06

12.02.2015 10:06


Lääkehoitoon sitoutumisesta tarvitaan tutkimusta
12.02.2015 08:59

12.02.2015 08:59


Tyytyväisyys elämään lujittaa luustoa
11.02.2015 08:56

11.02.2015 08:56


D-vitamiinin vähyys saattaa lisätä sydänriskejä
11.02.2015 08:19

D-vitamiini 11.02.2015 08:19


Suomessa löydettiin tunnetulle syöpälääkkeelle uusi käyttökohde
10.02.2015 10:36

10.02.2015 10:36


Lääketeollisuus lisää avoimuutta
10.02.2015 09:01

10.02.2015 09:01