Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Järjestöjen kautta motivointia lääkehoidon toteuttamiseen
11.03.2016 14:00 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 11.03.2016 14:00 INKERI HALONEN


Apteekkari: Sitra julkaisi eilen selvityksen, jossa kuvataan, miten terveydenhuollon perus- ja erikoispalvelut voitaisiin järjestää tehokkaasti vuonna 2025. Kannattaa tsekata!
11.03.2016 09:13

11.03.2016 09:13


Sitra: Rohkea uudistaminen turvaa terveydenhuollon lähipalvelut
11.03.2016 09:05 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 11.03.2016 09:05 INKERI HALONEN


Apteekkari: Tuoreita tutkimusuutisia Itä-Suomen yliopistosta :)
10.03.2016 14:17

10.03.2016 14:17


Ravintovalmisteesta ehkä apua Alzheimerin alkuvaiheessa
10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN

Ravitsemus 10.03.2016 14:10 INKERI HALONEN


Apteekkari: Kansanedustaja Annika Saarikko avaa uuden Blogivieras-palstamme: aiheena kausi-influenssarokotteen pistäminen apteekeissa. Lukuiloa!
09.03.2016 14:17

09.03.2016 14:17


Apteekkari: "Kantava ajatus on se, että pienetkin arjen teot muuttuvat vaikuttaviksi suuren volyymin kautta."
09.03.2016 11:13

09.03.2016 11:13


Toistasataa apteekkia sitoutunut ympäristöajatteluun
09.03.2016 10:51 ERJA ELO

Ympäristö 09.03.2016 10:51 ERJA ELO


Millainen on apteekin rooli tulevaisuudessa? Asiaa pohtivat Blogivieraat
09.03.2016 10:12 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 09.03.2016 10:12 INKERI HALONEN


Apteekkari: Lääkekorvauksia kasvattivat muun muassa aikaisempaa kalliimmat lääkkeet. Viime vuosina esimerkiksi syöpien, diabeteksen, MS-taudin ja reumasairauksien lääkehoito on uudistunut ja samalla tullut kalliimmaksi.
08.03.2016 13:36

08.03.2016 13:36