Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen
16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN

Lääkejakelu 16.02.2018 10:19 INKERI HALONEN


Tupakkavieroituslääke saattaa auttaa myös juomisen vähentämisessä
16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 16.02.2018 09:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa
15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 15.02.2018 08:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia
13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM

Syöpä 13.02.2018 14:57 UUTISPALVELU DUODECIM


Kysely kertoo - näin apteekit suosittelevat lääkkeettömiä hoitoja
08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN

Apteekki palvelee 08.02.2018 09:42 ELINA AALTONEN


Anafylaksian ensiavusta toivotaan kansalaistaitoa
07.02.2018 10:20 ERJA ELO

allergia 07.02.2018 10:20 ERJA ELO


Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä
07.02.2018 09:10 ERJA ELO

diabetes 07.02.2018 09:10 ERJA ELO


Lyhyemmät kuurit vähentäisivät opioidiriippuvaisuutta
06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 06.02.2018 14:47 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelain muutosehdotukset lausuntokierrokselle
05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 05.02.2018 08:55 INKERI HALONEN


Fimean selvitys apteekkien talouden kehittymisestä valmistui
02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN

Lääketalous 02.02.2018 12:26 INKERI HALONEN