Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Keski-Pohjanmaan Soite: Toivomme apteekeilta yhteistyöehdotuksia
21.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 21.02.2017 10:00 INKERI HALONEN


Ilmoittautuminen alkoi! Tarjolla tuhat maksutonta Lääkityksen tarkistusta
20.02.2017 11:55 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 20.02.2017 11:55 INKERI HALONEN


STM:n Tuomas Pöysti: ”Erinomaista, että apteekkien roolia tarkastellaan”
17.02.2017 09:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 17.02.2017 09:00 INKERI HALONEN


Oikaisu: Tuotepalstalla virheellinen yhteystieto
16.02.2017 12:00 INKERI HALONEN

16.02.2017 12:00 INKERI HALONEN


Kainuu kokeilee etähyvinvointipalvelua apteekeissa
16.02.2017 09:40 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 16.02.2017 09:40 INKERI HALONEN


Uusi sarja alkaa! Mikä on apteekin rooli uusilla sote-alueilla?
15.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 15.02.2017 10:00 INKERI HALONEN


Liikunta on lääkettä hengityssairaille
14.02.2017 15:57 ERJA ELO

Liikkujan Apteekki 14.02.2017 15:57 ERJA ELO


Lapin supertalvi toi jäätyneet turistit apteekkiin
13.02.2017 09:01 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 13.02.2017 09:01 INKERI HALONEN


Lähes 4000 vieroitushoitoa tarvitsevaa hakee lääkkeet turvatusti apteekeista
11.02.2017 14:09 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 11.02.2017 14:09 ERJA ELO


Käy kokeilemassa! Apteekkarilehden digipalvelu toimii taas
10.02.2017 10:55 INKERI HALONEN

10.02.2017 10:55 INKERI HALONEN