Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää

26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.

Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.

Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.

Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.

UUTISPALVELU DUODECIM

 

Arkisto


Apteekin Diabetespalvelu tukee Lohjanharjulla julkista tarjontaa
05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN

Uudistuva apteekki 05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN


Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua
04.04.2018 16:50 ERJA ELO

04.04.2018 16:50 ERJA ELO


Koivu kukkii runsaasti – luvassa melko hankala siitepölykausi
03.04.2018 15:00 ERJA ELO

allergia 03.04.2018 15:00 ERJA ELO


Fimea selvittää Yliopiston Apteekissa Porissa tapahtunutta insuliinineulasekaannusta
03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO

Potilasturvallisuus 03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO


Hengitysoireiden taustalla usein psykologisia tekijöitä
29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN

Tutkimus 29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN


Tuore selvitys: Suomalaiset kannattavat apteekkisääntelyä
28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkijärjestelmä 28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN


Virheet ja puutteet resepteissä tavallisia – yleensä ne selviävät apteekissa
28.03.2018 08:22 ERJA ELO

sähköinen resepti 28.03.2018 08:22 ERJA ELO


Adrenaliini-injektorit lopussa tukkuliikkeistä
27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN

Saatavuusongelmat 27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN


Mielinauha-keräys alkaa! Apteekit mukana tukemassa työtä mielenterveyden hyväksi
27.03.2018 09:00

Kampanjat 27.03.2018 09:00


Ministeri Mattila: ”Suomalaisissa apteekeissa on asiantuntijuutta, jota monissa maissa voitaisiin kadehtia”
22.03.2018 10:20 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 22.03.2018 10:20 ERJA ELO