Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Diabetesriski kasvaa kun lihansyöntiä lisää

26.06.2013 10:20 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa prosessoidun lihan ja punaisen lihan syönnin kasvaessa.

Paljon punaista lihaa syövät voivat monien tutkimusten perusteella altistua aikuistyypin diabetekselle ruokavalionsa takia. Nyt tutkijat ovat havainneet diabetesriskin myös kasvavan, jos lihansyöntiä lisää.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 120 000 naisen ja 26 000 miehen tiedoista. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein vuosina 1986–2006 ja 1991–2007.

Tulokset osoittivat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa ja tämä havaittiin kaikissa aineistoissa sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pieneni, mutta vaikutus oli vähäisempi, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat käsitystä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden diabetekselle altistavasta vaikutuksesta. Tulokset eivät silti aukottomasti osoita, että yhteyden selittää juuri liha, eikä monet muut lihansyönnin lisäämiseen liittyvät seikat.

Tutkimusta samassa lehdessä kommentoiva asiantuntija huomauttaa myös, että lihan ja lihaproteiinin sijaan todennäköisesti suurempi merkitys on punaisen lihan rasvoilla. Syömällä punaista lihaa, jossa on vähänlaisesti rasvaa, myös terveysriskit voivat pienentyä.

UUTISPALVELU DUODECIM

 

Arkisto


Viikonloppuna siirrytään talviaikaan – Lisäaikaa liikunnalle otetaan jo 19. kerran!
27.10.2017 09:55 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 27.10.2017 09:55 INKERI HALONEN


Probiooteista voi syntyä uusia laihdutus- ja masennuslääkkeitä
26.10.2017 10:50 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.10.2017 10:50 VIRPI EKHOLM


Apteekkariliitto mukaan apteekkialan henkilöstövuokraukseen
25.10.2017 12:40

Apteekkariliitto 25.10.2017 12:40


Sari Sarkomaa: Farmasian ammattilaisten tulisi saada rokotusoikeus
24.10.2017 15:00 ELINA AALTONEN

Influenssarokotus 24.10.2017 15:00 ELINA AALTONEN


Norjassa valtio alkaa ostaa apteekeilta Uusi lääkitys –palvelua
24.10.2017 09:15 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 24.10.2017 09:15 INKERI HALONEN


Digilääkäri ottaa vastaan apteekin tiloissa
23.10.2017 10:00 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 23.10.2017 10:00 ERJA ELO


Päijät-Häme: Sairaala- ja avoapteekkien yhteistyössä paljon mahdollisuuksia
20.10.2017 09:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 20.10.2017 09:00 INKERI HALONEN


Kolminapainen Kanta-Häme on apteekeille haastava yhteistyökumppani
19.10.2017 10:36 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 19.10.2017 10:36 INKERI HALONEN


Oriolan lääkkeettömien tuotteiden jakelussa yhä puutteita
18.10.2017 18:54 INKERI HALONEN

Lääketukut 18.10.2017 18:54 INKERI HALONEN


Pirkanmaa haluaa hyödyntää apteekkiverkostoa sotessa
18.10.2017 09:00

Sote ja apteekit 18.10.2017 09:00