Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta

03.12.2010 10:07 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Aamiaisen aina nauttivilla on kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät aamupalan säännöllisesti väliin.

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle sekä muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille.

Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9-15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004-2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena ja 515 vain lapsena. Aamiaisen jätti väliin 86 ihmistä sekä lapsena että aikuisena.

Aamiaisen aina nauttivilla oli keskimäärin 4,6 senttimetriä kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät sen säännöllisesti väliin.

Myös veren insuliinipitoisuus sekä kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat.

Tulokset eivät paljasta, miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (UP Duodecim)

Arkisto


Farmaseuttinen yhdistys jakaa apurahoja
03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN

Apurahat 03.01.2020 10:02 ERKKI KOSTIAINEN


Tule hyvä kakku – Stefan Wentjärvi leipoo Esperille uutta alkua
02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkitysturvallisuus 02.01.2020 09:22 OLLI-PEKKA TIAINEN


Koivuallergian siedätys onnistuu vihdoin kotona
31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM

allergia 31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM


Farmasialiitto käynnistää työtaistelutoimet
22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN

Työmarkkinat 22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN


Kauppakeskukset imevät apteekkeja – apteekkarit kertovat miksi
19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE

Apteekkijärjestelmä 19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE


Probioottivoide voisi auttaa atoopikkoa
19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM

allergia 19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM


Ikämiehen vatsavaivat katosivat
17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG

Lääkitys kuntoon 17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG


Diabetekselta suojaavan geenivirheen mekanismi selvisi
16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM

diabetes 16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM


Lääkealan uudistaminen alkaa
13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN


Oireetonkin matkailija voi kantaa ripulibakteeria
12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM

antibioottiresistenssi 12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM