Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Aamiainen saattaa ehkäistä vyötärölihavuutta

03.12.2010 10:07 ISTOCKPHOTO

ISTOCKPHOTO,

Aamiaisen aina nauttivilla on kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät aamupalan säännöllisesti väliin.

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle sekä muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille.

Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9-15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004-2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena ja 515 vain lapsena. Aamiaisen jätti väliin 86 ihmistä sekä lapsena että aikuisena.

Aamiaisen aina nauttivilla oli keskimäärin 4,6 senttimetriä kapeampi vyötärönympärys ja pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka jättävät sen säännöllisesti väliin.

Myös veren insuliinipitoisuus sekä kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat.

Tulokset eivät paljasta, miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (UP Duodecim)

Arkisto


Apteekit alkavat valmistaa käsidesiä
11.03.2020 14:30 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 11.03.2020 14:30 HANNA HYVÄRINEN


Koronaepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen seurataan nyt tarkasti Euroopassa
10.03.2020 14:37 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 10.03.2020 14:37 HANNA HYVÄRINEN


Onko voiteesta apua kolotuksiin?
10.03.2020 08:38 VIRPI EKHOLM

kipu 10.03.2020 08:38 VIRPI EKHOLM


Alzheimerin taudin voi ehkä pian todeta verikokeella
09.03.2020 09:06 HANNA HYVÄRINEN

Alzheimer 09.03.2020 09:06 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit varautuvat koronaviruksen leviämiseen maltillisesti
06.03.2020 10:24 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 06.03.2020 10:24 HANNA HYVÄRINEN


Iso-Britannia harkitsee farmasian ammattilaisten kurssittamista lääkäreiksi
06.03.2020 08:34 HANNA HYVÄRINEN

Brexit 06.03.2020 08:34 HANNA HYVÄRINEN


Parkinsonin taudin salaisuudet aukeavat – runsas antibioottien käyttö yhteydessä sairastumisriskiin
05.03.2020 09:03 VIRPI EKHOLM

Tutkimus 05.03.2020 09:03 VIRPI EKHOLM


Lääkityslistan kehittäminen yskii
04.03.2020 08:13 HANNA HYVÄRINEN

Lääkitysturvallisuus 04.03.2020 08:13 HANNA HYVÄRINEN


Ei kipulääkettä kipeään vatsaan
03.03.2020 14:02 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 03.03.2020 14:02 NIINA LAINE


Miten kunnat selviävät niille säädetyistä palveluista?
02.03.2020 10:01 ERJA ELO

Tekijä 02.03.2020 10:01 ERJA ELO